LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najzabavnije događanje s dušom

Doživite čarobne ambijente jedinstvenih gornjogradskih dvorišta

Tijekom deset nezaboravnih dana posjetitelji „Dvorišta“ imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših gornjogradskih palača, gdje ih čeka puno dobre urbane zabave, slasni zalogaji i osvježavajući gutljaji.

Tijekom deset nezaboravnih dana posjetitelji „Dvorišta“ imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših gornjogradskih palača, gdje ih čeka puno dobre urbane zabave, slasni zalogaji i osvježavajući gutljaji.

Kad god došli u Zagreb, starogradska jezgra Gornjega grada mjesto je koje morate posjetiti, a nađete li se tu sredinom srpnja, kulturno-turistička atrakcija Dvorišta događaj je koji jednostavno ne smijete propustiti.

Pravo urbano cool događanje s dušom i Projekt kakav Zagreb još nije imao samo su neki od opisa kojima mediji otpočetka prate ovu manifestaciju, ali su zasigurno posebno vrijedne nebrojene pohvale samih posjetitelja, koji svoje komentare upisuju u knjige dojmova i dijele na društvenim mrežama poput:

– Pohvala na svježoj ideji i organizaciji. Gornji grad bio je prepun, turisti su uživali. I ja sam se osjećala kao turist. –

Tijekom deset nezaboravnih dana posjetitelji Dvorišta imaju jedinstvenu priliku zaviriti iza fasada nekih od najljepših gornjogradskih palača i doživjeti čarobne ambijente ovih jedinstvenih gornjogradskih prostora. No čeka ih tu i puno dobre urbane zabave, jer se u dvorištima mogu osvježiti slasnim zalogajima i osvježavajućim gutljajima i dobro se zabaviti uz prvorazredne glazbene izvođače i žive svirke od jazza i klasike do popa.

Zbog svega toga, Dvorišta je s pravom već u prvoj godini održavanja Jutarnji list proglasio najzabavnijim događanjem u gradu, a o uspjehu manifestacije puno govore i dvije prestižne nagrade, dobivene već nakon prve godine, za najkreativniji i najinovativniji projekt u hrvatskom turizmu.

I ove godine od petka 15. do nedjelje 24. srpnja, u skladu sa sloganom Svako ima svoju priču..., Dvorišta pričaju priče o prošlosti Gornjega grada. A svako dvorište uistinu ima samo svoju priču i kroz te priče i Zagrepčanima i sve brojnijim gostima predstavljaju Zagreb kakav još nisu doživjeli.

„Chillanje“ u dvorištu, FOTO: Dvorista.in

Posjetitelji će otkriti neke od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača na sjevernom potezu Gornjega grada: prekrasno dvorište s bunarom palače Balbi u Demetrovoj 11, čarobni vrt Državnoga arhiva palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 ili malo intimno privatno dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19.

U ulaznom atriju i zelenom skrivenom vrtu Mletačke 8 uživat ćete u jedinstvenom ambijentu, okruženi skulpturama slavnoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a u dvorištu Basaričekove 11, u kojemu je sniman najzagrebačkiji od svih filmova – remek-djelo Kreše Golika, Tko pjeva zlo ne misli, doživjet ćete dašak dobrih starih vremena te kao u doba gospona Fulira, osvježiti se uz gemišt i zabaviti uz starogradske popevke.

Novitet ove godine otvorenje je lokaliteta Hrvatskoga instituta za povijest u Opatičkoj 10 u kojemu je sniman još jedan antologijski hrvatski film – Glembajevi Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom na Gornjem gradu, slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bolléa, te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt ispod monumentalnoga klasicističkog pročelja, koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj, s prekrasnim pogledom na krovove i zvonike grada Zagreba.

Drugi je novitet intimno dvorište kuće Frigan, odvjetnika i drugoga zagrebačkog gradonačelnika Vjekoslava Alojzija Frigana, ove godine rezervirano za ljubitelje birane glazbe i šansone.

„Dvorišta“ 2016 – karta, FOTO: Dvorista.in

U bogatome i raznolikom programu ovogodišnjih Dvorišta najavljeni su brojni vrhunski glazbenici: Songkillers Acoustic feat. Nikola Marjanović, Iva Smojver, Matija Cvek, Ex Serbus, Zagrebački cinkuši, Radovan Prstačić u večerima francuske šansone, Ansambl Antiphonus, Jelena Radan, Maja Savić, Gordana Marković, Dreamers, Melita Lovričević, Lea Bulić, Helena Hunčaga, Danijela Pintarić, Branko Bogunović Pif, Antonela Đinđić, Duo Intense i još mnogi drugi.

Dvorišta i ove godine nude doista niz dobrih razloga za uživanje u ljepotama Zagreba i njegova Gornjeg grada tijekom ljeta. Zbog svega toga, od 15. do 24. srpnja i ove godine, zakačite se za Dvorišta!

Dvorišta su otvorena za posjetitelje svakim danom za trajanja manifestacije od 18 do 24. Ulaz je slobodan. Dodatne informacije potražite na službenoj Facebook stranici.

FOTO: DVORISTA.IN