LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Oaze mira

Donosimo vam top 5 karlovačkih lokacija za odmor duše i tijela

Karlovac je jedan od rijetkih gradova čiji se dan osnutka točno zna, leži na četirima rijekama, a može se pohvaliti i rijetkim zvjezdolikim oblikom stare jezgre. Osim toga, ovaj studentski grad obiluje brojnim zelenim površinama koje su idealne za relaksaciju i opuštanje.

Karlovac je jedan od rijetkih gradova čiji se dan osnutka točno zna, leži na četirima rijekama, a može se pohvaliti i rijetkim zvjezdolikim oblikom stare jezgre. Osim toga, ovaj studentski grad obiluje brojnim zelenim površinama koje su idealne za relaksaciju i opuštanje.

Karlovac je 13. srpnja proslavio svoj 439. rođendan što ga čini jednim od rijetkih gradova na svijetu čiji se dan osnutka točno zna. Uz to ovaj predivan grad obiluje brojnim zelenim površinama, parkovima, šančevima, šetnicama, a njegova posebnost nalazi se upravo u tome što leži na čak četirima rijekama. Osim toga jezgra ovog grada ima oblik zvijezde u kojem je sadržana ideja idealnog grada talijanske renesanse s pravokutnim rasporedom ulica, trgova i blokova. Zvjezdoliki oblik grada proizlazi prije svega iz potrebe za stvaranjem obrambene funkcionalnosti što je bio izraz najviših fortifikacijskih zamisli tadašnjeg vremena. Ovakvim se oblikom grada zaista mogu pohvaliti tek rijetki gradovi kao što su talijanska Palmanova te nizozemski Bourtange. Stoga ako ikada navratite u taj zanimljiv grad, u nastavku članka donosimo vam njegove mirne oaze u kojima ćete uvijek moći obnoviti svoju životnu energiju.

1. Korana

Rijeka Korana jedno je od omiljenih mjesta Karlovčana jer, osim što njena okolina obiluje brojnim zelenim površinama, ona se nalazi u samom srcu grada što ju čini idealnom lokacijom za dnevnu regeneraciju. Umirujući pogled na rijeku Koranu, njezin slap i labudove u trenu otklanja fokus sa svih životnih problema. Osim toga ovdje uvijek možete sresti brojne rekreativce i sportaše koji vježbaju na atletskoj stazi, a svi znamo da je fizička aktivnost najbolji način nošenja sa svakodnevnim stresom.

FOTO: Paola Franković

2. Vrbanićev perivoj

Vrbanićev perivoj jedna je od najistaknutijih zelenih površina koja krasi okolinu rijeke Korane. Smješten je na lijevoj obali rijeke, a ime je dobio po tadašnjem gradonačelniku Josipu Vrbaniću. Ova relaksirajuća oaza sastoji se od triju dijelova koje čine zimzeleno bilje, središnji dio koji nalikuje francuskom tipu parka te treći dio koji je uređen poput engleskog parka. Osim toga brojni će vam stariji Karlovčani istaknuti kako su paunovi nekada bili atrakcija ovog dijela grada, a o njegovoj relaksirajućoj energiji govori i činjenica kako se upravo tamo svakog kolovoza održavaju besplatne vježbe joge.

FOTO: Paola Franković

3. Promenada

Karlovac je poznat kao grad brojnih parkova, a promenada je jedan od najpoznatijih zato što se nalazi u samom centru grada. Zelenilo ovog parka, kao i njegova brojna stabla, pružaju idealnu ljetnu oazu i skrovište od sunca, gdje u hladovini na brojnim klupama možete čitati svoju omiljenu knjigu.

FOTO: Paola Franković

4. Šančevi

Šančevi proizlaze iz prethodno navedenog i opisanog zvjezdolikog oblika grada, a nekada su imali defenzivnu funkciju rovova. Danas predstavljaju idealne zelene površine koje obiluju mirom i klupama na kojima se uvijek možete odmoriti od šetnje gradom.

FOTO: Paola Franković

5. Stari grad Dubovac

Stari grad Dubovac smješten je na gradini Dubovac povrh rijeke Kupe te predstavlja jedan od najbolje očuvanih dvoraca feudalnog razdoblja. Naime ova građevina potječe još iz 13. stoljeća, a njome su gospodarile brojne plemićke obitelji od kojih je najpoznatija i najistaknutija bila obitelj Frankopan. Važno je spomenuti kako se odande pruža zaista predivan panoramski pogled na cijeli grad, a osim automobilom, ovdje vrlo lako možete doći i pješice. Uspon će vas fizički aktivirati, ali će vas mirnoća i relaksirajuća nota samog cilja oduševiti te u konačnici opustiti.

FOTO: Paola Franković

Uz sve navedeno važno je spomenuti kako se Karlovac uspješno profilirao u studentski grad koji još od 2016. godine ima riješeno vrlo važno pitanje smještaja svojih studenata – tada je otvoren najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj. Stoga ako vas put ikada odnese u taj studentski grad, svakako posjetite navedene relaksirajuće oaze koje će vam pomoći da brzo zaboravite stresna razdoblja kolokvija i ispita

FOTO: STUDENTSKI.HR/PAOLA FRANKOVIĆ