LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Grad Rijeka

Donosimo raskošan program otvorenja Europske prijestolnice kulture u nikad aktivnijoj Rijeci

Grad Rijeka je ove godine postala Europska prijestolnica kulture, točnije tu titulu dobiva 1. veljače 2020. godine. Od ranog jutra, na više od 30 lokacija u središtu grada na Rječini, bit će održan program koji će Rijeku pretvoriti u europsku metropolu kulture. Donosimo vam raskošan cjelodnevni i noćni program.

Grad Rijeka je ove godine postala Europska prijestolnica kulture, točnije tu titulu dobiva 1. veljače 2020. godine. Od ranog jutra, na više od 30 lokacija u središtu grada na Rječini, bit će održan program koji će Rijeku pretvoriti u europsku metropolu kulture. Donosimo vam raskošan cjelodnevni i noćni program.

U subotu, 1. veljače 2020. godine, Rijeka postaje najzanimljivijim gradom Europe preuzimajući titulu Europske prijestolnice kulture. Kulturno-umjetnički program nudi preko 600 pojedinačnih događanja u koja je uključeno više od 300 organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta.

U prvom danu velike godine kulture u Rijeci, osim Opere industriale kao središnjeg programa otvorenja u riječkoj luci, Rijeka nudi više od 70 događanja za sve uzraste, ukuse i želje. U organizaciju programa uključen je nevjerojatno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ustanova i institucija.

Nastupat će mnogo DJ-eva, a njihova imena su Ana Antonova, Marina Karamarko, Kasja, Zilla, Boo Dale, Filip Motovunski, Mecena, Sven Nalis, Antwone, Raul B, Virgin Helena, Amor, Roland, Brx, DJ Mile Hund, DJ Željko Bašković, DJ FIGLIO, di.merkl, Ivna Ji, Samo Tako, DJ Haris Pilton, Carnero, DJ Dog, DJ Rango, DJ Jakša, DJ Chive, DJ Sale For Love, DJ Zweck, DJ Unkle Frank, DJ B Cloud, DJ Rabbit, DJ Nino Juričev Barbin b2b Ivo Makarun, od kojih je najpoznatiji Nicky Siano, vlasnik i dizajner prostora koji se smatra prvim njujorškim disko klubom.

Brojna su i pop up događanja na ulicama grada, a neki od njih su šišanja na otvorenom u suradnji s Gentlemen’s Clubom, ponuda prigodno osmišljenih, autentičnih riječkih gin tonica, pjevanja na ribarnici.

Još će se moći vidjeti dječji nastupi s pjesmama i plesom, humoristične antiturističke ture autobusom u izvedbi poznatih glumica Tanje Smoje i Jelene Lopatić, modna revija, nastupi riječkih pisaca i spisateljica, plesne večeri za umirovljenike, okupljanje rock bendova iz 60-ih, 70-ih i 80-ih.

Tvrtka Novi turizam donosi cjelodnevno druženje na Contu uz kulturno-umjetničku notu, inspiriranu riječkom prošlošću i sadašnjošću. Program će voditi glumica i kazališna redateljica Denis Kirinčić, a održat će se koncert jazz i improvizirane glazbe u izvedbi Zorana Majstorovića & Štikla Jazz Sessiona.

Ispred Filodrammatice umjetnička organizacija Trafik i Škola za suvremeni ples Ana Maletić iz Zagreba održava drugu izvedbu programa Hodači-ce, futurističku viziju kultne Trafikove predstave Hodač / Hommagge Janku Poliću Kamovu. Mladi plesači plešu pod mentorstvom Trafikovog umjetničkog voditelja Žaka Valente u suvremeno-plesnoj izvedbi na futurističku elektronsku glazbu Dušana Maksimovskog i poručuju da se prostor otvori mladim umjetnicima jer njima pripada budućnost.

Središnja svečanost otvorenja događa se u riječkoj luci, prostoru snažne identitetske točke Rijeke. U središnjem umjetničkom programu otvorenja Rijeka tematski okuplja važne točke svojeg identiteta i to u Operi industriale nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM – Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja, maestra Frana Đurovića.

Na Čajnom trgu održat će se izložba Riječki brhani koja prati razvoj suknje i modna revija dizajnera koji se bave recikliranjem. Potom će nastupiti vokalna skupina Duga koju čine odgajateljice Dječjeg vrtića Rijeka i rock'n'roll bend Izet Borgie. U organizaciji umjetničke udruge Ćeif, akustični trio Agam pretvara se u kvartet svirajući fuziju flamenca i rumbe s primjesama rocka i balkanskih ritmova. Navečer će nas zabavljati predstavnici europskih prijestolnica kulture Sarah & The Romans, Bruno Petrali, Nina Fakin, Annika Ljungberg, Autostop trio, Branko Nemeš, DJ Rabbit. 

Na Trgu riječke rezolucije, iza Radio Rijeke nastupaju Grooversi, Šajeta i Duško Jeličić – Bonaca. Dok su u Pogonu kulture Denis&Denis i rock nastupi Fita, Parafa, Jonathana.

U poznatom River Pubu zagrijava se čitanjem autorskih radova renomiranih riječkih autorica i autora – Eliša Papića, Envera Krivca, Dunje Matić Benčić i Davora Mandića. Kasnije sviraju Elisha, Barbara Munjas, alt-rock sastav Sillycons i specijalni gosti iz Bjelovara Them Moose Rush. Na kraju nas zabavlja DJ Dog.

U Palachu možete čuti miks glazbenih žanrova na koncertu legendarne Udruge Ri Rock uz nastupe električnog dvojca Stereo Banana iz Niša, pulsko-riječke petorke Techno Vikings koju čine četiri saksofona i bubanj, romskog duba Kali Fat Dub (Ljubljana/Zagreb), ljubljanskog reggae DJ-a Harisa Piltona, benda Knutov Kofer iz Züricha čiji je peti album napisan na hrvatskom jeziku te Buce i Kalašnjikova.

Cijeli program možete pogledati ovdje.

FOTO: STUDENTSKI.HR