LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Parlamentarni izbori 2020.

Donedavno su držali ispite, a sada idu u Sabor; što o njima kažu njihovi studenti?

Damir Bakić, Katarina Peović, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, osim što predaju na fakultetima, u javnosti su poznati kao bivši kandidati za razne političke funkcije ili kao česti komentatori javnih zbivanja, a sada su i novi saborski zastupnici. Pitali smo njihove studente kakvi su kao profesori.

Damir Bakić, Katarina Peović, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić, osim što predaju na fakultetima, u javnosti su poznati kao bivši kandidati za razne političke funkcije ili kao česti komentatori javnih zbivanja, a sada su i novi saborski zastupnici. Pitali smo njihove studente kakvi su kao profesori.

U nedjelju, 5. srpnja, hrvatski su građani izabrali novog 151 zastupnika koji će zastupati njihov glas u 10. sazivu Hrvatskog sabora. Među poznatim estradnim izvođačima, glumcima, ali i dobro poznatim političarima, na izbornim listama našli su se i fakultetski profesori. Zanimljivo je što ih je bilo na listama stranki svih političkih spektara – od ljevice, preko centra do desnice, a kao zastupnici u Saboru na kraju su, između ostalih, izglasani i Damir Bakić, Katarina Peović, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić. Znamo kako su se snalazili u predizbornim kampanjama, kako će se snaći u Saboru ostaje nam vidjeti, no što o njima kažu njihovi studenti? 

Damir Bakić
 
Damira Bakića mnogi nazivaju omiljenim profesorom sa zagrebačkog PMF-a. Redoviti je profesor na matematičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta gdje predaje Linearnu algebru 1 i 2 studentima preddiplomskog studija te predmete kao što su Normirani prostori i Operatori na normiranim prostorima studentima diplomskog studija. Tina, bivša studentica matematike, potvrđuje da je mnogima drag profesor: 

– Mislim da je Bakić baš dobar profesor jer nas sve nekako lijepo uvede u studij matematike na prvoj godini. Predavanja su mu zanimljiva jer je i sam zanimljiv čovjek i zapravo pokazuje da cijeli taj studij matematike ima smisla. Drago mi je što mi je predavao i drago mi je što je sada zastupnik, mislim da Hrvatskoj treba više takvih pametnih ljudi u Saboru. 

Govori nam da bi i svoj glas dala njemu da je bio u njenoj izbornoj jedinici. Da profesor Bakić i sam voli svoj posao na fakultetu, govori činjenica da je u intervjuu za Telegram rekao kako bi volio i dalje držati predavanja. U sabor ulazi kao treći na listi koalicije Možemo! u prvoj izbornoj jedinici koja obuhvaća centar Zagreba. No, to nije njegov prvi doticaj s politikom – između ostalog, 2017. kandidirao se za rektora zagrebačkog Sveučilišta. Tada je kritizirao dotadašnji netransparentan i zatvoren način upravljanja Sveučilištem te se zalagao za njegovu modernizaciju. Ipak, Senat mu nije odlučio dati podršku pa je tako rektor ostao Damir Boras. Na temelju njegovih dosadašnjih javnih istupa i političkoga rada, od Bakića možemo očekivati da će se u Saboru baviti temama iz područja obrazovanja i mirovinskog sustava

Katarina Peović

Osim Damira Bakića iz redova koalicije Možemo! još jedna sveučilišna profesorica odlazi u Sabor. Radi se o Katarini Peović, članici Radničke fronte, koja je bila prva na listi te zeleno-lijeve koalicije u osmoj izbornoj jedinici. Diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a 2010. postaje doktorica znanosti na istom fakultetu u području kulturalnih studija. Trenutno je izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje predaje na preddiplomskom i diplomskom studiju Odsjeka za kulturologiju kolegije poput Psihoanalize i kulture, Teorija i praksi novih medija, Znanosti, tehnologije i kulture i sl. 

Katarina Peović široj je javnosti poznata kao kandidatkinja na predsjedničkim izborima 2019. godine. Na ovim je izborima osvojila 5698 preferencijalnih glasova hrvatskih građana te će se, sudeći po njenim dosadašnjim javnim istupima, u Saboru baviti radničkim pravima, zalažući se za demokratski socijalizam. 

Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić jednom je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 rekla kako se nikada nije javno legitimirala kao desničarka, ali ni kao ljevičarka, iako ju se često proziva desničarkom. Na parlamentarnim izborima bila je nositeljica liste Mosta u prvoj izbornoj jedinici, gdje je osvojila 9270 preferencijalnih glasova. Kao docentica izvodi nastavu na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u svom se znanstvenom i nastavničkom radu bavi temama poput ontologije i metafizike.

U javnosti se profilirala kao komentatorica aktualnih društvenih zbivanja u HRT-ovoj emisiji Peti dan. Njena su predavanja, kako nam govori Petar, student filozofije, kao njeni javni nastupi: 

– Kod Marije Selak Raspudić bio sam na izbornom seminaru Smrt koji sam upisao naravno zbog naziva. Bavili smo se metafizikom smrti pa nije bilo baš toliko zanimljivo, ali profesorica je predavala korektno i vidi se da zna sve o temama o kojima govori. Zanimljivo mi je što će biti u Saboru, ali mislim da joj ne bih dao glas, ne zbog nje same, nego zbog Mosta koji definitivno nije moja politička opcija. 

Nino Raspudić

Nino Raspudić, suprug Marije Selak Raspudić, također je komentator aktualnih društvenih zbivanja. Poznat je po svojim kolumnama za Večernji list pod nazivom Kratki espresso te je jedno od zaštitnih lica Petog dana. U svom znanstvenom radu bavi se talijanskom književnošću, kao i njenim prevođenjem, a od 2000. je godine znanstveni novak na Katedri za talijansku književnost Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prije izbora bio je česta tema u medijima, a kakav je kao profesor na fakultetu otkriva nam Josipa, studentica talijanistike: 

– Kod njega sam slušala kolegij o talijanskom pjesništvu i bio mi je zanimljiv i poticajan kao predavač i jako dobar na ispitu. Ali iskreno mislim da to kakav je kad predaje nema puno veze s tim kakav je sa svojim komentarima u javnosti. Ne bih nikad glasala za njega zbog njegovih stavova s kojima se ne slažem, ali znam neke kolege koji jesu glasali za njega. 

Dakle, među 8045 preferencijalnih glasova koje je Nino Raspudić dobio kao nositelj liste Mosta u drugoj izbornoj jedinici nalazi se i nekolicina glasova njegovih studenata. Kako će opravdati povjerenje svojih birača u Saboru ostaje nam tek vidjeti, ali sudeći po njegovim dosadašnjim istupima, govorit će o raznim temama. Dodajmo i da je za RTL spomenuo kako planira zamrznuti svoj status na fakultetu kako bi se u potpunosti posvetio poslu saborskog zastupnika. 

Iako je dojam svakog studenta o navedenim nastavnicima, naravno, subjektivan, činjenica je da su svih četvero predstavljenih zastupnika karizmatične osobe kako u svijetu politike tako i za katedrom. S njihovim političkim svjetonazorima možemo se slagati ili ne slagati, ali Damir Bakić, Katarina Peović te supružnici Raspudić istaknute su javne ličnosti i stručnjaci u svojim područjima koji će, vjerujemo, donijeti svježinu saborskim raspravama.