LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske

Dodijeljene godišnje nagrade i nagrade za životno djelo „Ivan Filipović”

Sukladno regulativi, ukupno je dodijeljeno pet nagrada za životno djelo i jedanaest godišnjih nagrada za 2023. godinu. 

Sukladno regulativi, ukupno je dodijeljeno pet nagrada za životno djelo i jedanaest godišnjih nagrada za 2023. godinu. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske objavilo je odluku o dodjeli Nagrade Ivan Filipović za 2023. godinu. Odbor za dodjelu nagrade, imenovan odlukom Hrvatskoga sabora, održao je sjednicu 18. lipnja 2024. godine te donio odluku o ovogodišnjim dobitnicima. Sukladno regulativi, ukupno je dodijeljeno pet nagrada za životno djelo i jedanaest godišnjih nagrada za 2023. godinu. 

Odbor, na čelu s predsjednicom izv. prof. dr. sc. Vesnom Bedeković te članovima prof. dr. sc. Sinišom Opićem, izv. prof. dr. sc. Daliborkom Luketić, Antonijom Mirosavljević, prof., Suzanom Hitrec, prof., Momir Karin, prof., Mile Živčićem, prof., Vinkom Filipovićem, prof. i Sunčicom Findak, dipl. pedagoginjom, temeljem zakona o Nagradi Ivan Filipović i poslovnika o radu odbora, odlučio je o laureatima, čija imena slijede u nastavku.

Konačno je obnovljen Učiteljski fakultet, ministar Fuchs pohvalio brzinu i kvalitetu radova


Za životno djelo Nagradom Ivan Filipović nagrađeni su: u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, Ljerka Vidaković, prof., ravnateljica DV Radost iz Novske; u području osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, Vlade Matas, prof., viši savjetnik za ravnatelje osnovnih škola pri AZOO-u iz Zagreba; u području srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, Drago Bagić, prof., ravnatelj – savjetnik II. gimnazije iz Zagreba; u području visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Vladimir Takšić, professor emeritus Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; te u području znanstvenog i stručnog rada u području odgoja i obrazovanja, dr. sc. Bruno Grbac, professor emeritus Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Godišnjom Nagradom Ivan Filipović nagrađeni su: u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, Eleonora Glavina, stručni suradnik psiholog iz DV Cipelica u Čakovcu; u području osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja, Dalia Kager, mag. prim. educ., učiteljica iz OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici, Anita Čupić, mag. prim. educ., učiteljica iz OŠ kraljice Jelene u Solinu, i Ivančica Tajsl Dragičević, mag. prim. educ., učiteljica iz OŠ Trnjanska u Zagrebu; u području srednjoškolskog odgoja i obrazovanja, Ivan Vlainić, stručni učitelj iz Srednje strukovne škole u Samoboru, Ružica Zucić, prof. savjetnik, ravnateljica Poljoprivredno-šumarske škole u Vinkovcima, Sanda Duk Pritišanac, mag. oec., nastavnica strukovnih predmeta iz Ekonomske i upravne škole u Osijeku, Zoran Hercigonja, mag. edu. inf., nastavnik mentor informatike i računalstva iz Medicinske škole Varaždin, te Silvia Vladić Vrban, mag. philol. croat., nastavnica hrvatskog jezika i književnosti iz Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu; u području visokog obrazovanja, izv. prof. dr. sc. Nina Pereza s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; te u području znanstvenog i stručnog rada u području odgoja i obrazovanja, dr. sc. Renata Kobetić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Sustav u Hrvatskoj ne prepoznaje na tisuće darovite djece, hoće li najavljeni pravilnik donijeti promjene?



Nagrada Ivan Filipović za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu nosi Filipovićevo ime, učitelja koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. godine u Zagrebu. Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora 1871. godine i Saveza hrvatskih učiteljskih društava 1885. godine, sudionik triju općih učiteljskih skupština. Uz to, zbog svoga istaknutoga učiteljskog rada, zalaganja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegovi su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Ministarstvo objavilo popis studijskih programa koji mogu konkurirati za državne stipendije u STEM područjima


Njegova misao – Da se deset puta rodim, deset puta bio bih učiteljem. – već gotovo jedno stoljeće ulijeva nadu, hrabri i potiče sve one koji su za svoj životni poziv odabrali jedan od najtežih poziva na svijetu, ali mu ostali vjerni unatoč svim teškoćama i izazovima.
IZVOR: MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I MLADIH
FOTO: PEXELS