LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Otvoreni četvrtak”

Docentica s osječkog Filozofskog fakulteta upozorila na važnost pisanja rukom

Predavanjem u sklopu projekta „Otvoreni četvrtak” Mirella Müller upozorila je na važnost razvoja pisanja rukom kao vještine koja je obilježila ljudski razvoj.

Predavanjem u sklopu projekta „Otvoreni četvrtak” Mirella Müller upozorila je na važnost razvoja pisanja rukom kao vještine koja je obilježila ljudski razvoj.

Projekt popularizacije znanosti osječkog Filozofskog fakulteta – Otvoreni četvrtak – zbog izvanrednih okolnosti ovog se puta održao online. Docentica Mirella Müller s Odsjeka za pedagogiju održala je predavanje koje je još uvijek moguće poslušati na YouTubeu

Tijekom predavanja na temu Prestaju li djeca učiti pisati? Digitalizacijom udžbenika do narušavanja grafomotorike upozorila je na važnost razvoja pisanja rukom kao vještine koja je obilježila ljudski razvoj.

– Iako sve implikacije potpune digitalizacije i zanemarivanja vještine pisanja nisu još u potpunosti znanstveno istražene, vrijednost je rukopisa za razvoj kognitivnih sposobnosti zasigurno značajna, jer je kognitivna aktivnost tijekom pisanja rukom kompleksnija od primjerice odabira slova na tipkovnici. Nadalje se može zaključiti da oblikovanje slova graniči s umjetnošću, te se utoliko može povezati i s ljudskom kreativnošću. – poručuju s FFOS-a.

Dodaju i sljedeće:

– Predavačica je zaključila kako su opasnosti nedostatka razvoja grafomotorike osobito aktualne u vrijeme kolektivne nastave na daljinu, kao u slučaju trenutne pandemije. Zbog toga je upozorila na potrebu ciljanog usavršavanja nastavnika za rad u digitalnom okruženju i u pogledu promicanja medijske pismenosti. 

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE