LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dizajn ekonomskog sustava

Dobra ekonomija preispituje se u Klubu mladih Split

Dražen Šimleša, Danko Valenčić i Marko Ban Splićanima će predstaviti lokalne primjere dobre ekonomije.

Dražen Šimleša, Danko Valenčić i Marko Ban Splićanima će predstaviti lokalne primjere dobre ekonomije.

Prezentacija Sve o dobroj ekonomiji održat će se ove srijede 7. prosinca s početkom u 19 sati. Lokacija događaja je Klub mladih Split na adresi Ruđera Boškovića 20/II.

Današnji ekonomski sustav je dizajniran na način da mu uvijek trebaju nekontrolirani rast, zaduživanje i situacije u kojima ne plaća punu cijenu za potrošnju resursa, zagađenje i ugrožavanje zdravlja ljudi. Sve manji broj ljudi na našem planetu preispituje potrebu da ekonomija bude dugoročno održivija i trenutno pravednija.

– Međutim, mnogima nedostaje alternativa, nešto smisleno, nešto što je moguće ostvariti, nešto što nije samo teorija ili nada. Dobra ekonomija i njeni modeli su upravo to, a događaju se ovdje i sada. – ističe Dražen Šimleša, upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju (ZDE), koji će posjetitelje pobliže upoznati s pojmom i primjerima dobre ekonomije.

Uz njega će lokalne primjere dobre ekonomije predstaviti Danko Valenčić iz OPG-a Rožić Šibić i Marko Ban iz Socijalne zadruge Start.

Zadrugu za dobru ekonomiju osnovalo je 30. rujna 2014. godine 11 zadrugara, među kojima su, pored fizičkih osoba, i pravne osobe kao što je udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa), Razvojna agencija grada Kutine Mrav d.o.o. i dva OPG-a koja proizvode ekološku hranu, a bitni su za razvoj Fonda solidarnosti. Glavni razlozi osnivanja su, pored višegodišnje želje za zajedničkim radom i razvijanjem solidarnosti, potreba iskoraka na području razvoja zadružnog poduzetništva, koja je tijekom zadnjih nekoliko godina sazrijevala u udruzi ZMAG.

FOTO: KLUB MLADIH SPLIT