LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Osvrt na ulogu roditelja i staratelja

Divjak zaprepastila informacija da 3/4 studenata ne zna skuhati jaje: „Za mene je to porazna spoznaja”

Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja i profesorica na FOI-ju, komentirala je ulogu roditelja/staratelja na odgoj djece, kao i spremnost današnjih mladih na samostalan život.

Blaženka Divjak, bivša ministrica znanosti i obrazovanja i profesorica na FOI-ju, komentirala je ulogu roditelja/staratelja na odgoj djece, kao i spremnost današnjih mladih na samostalan život.

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak podijelila je na svojem Facebooku mišljenje o pitanjima jednog studenta preddiplomskog studija novinarstva o uvođenju domaćinstva kao predmeta u škole na koja je nedavno odgovarala.

Pitanja su joj, kaže, bila zanimljiva pa su je potaknula na osvrt o ulozi roditelja/staratelja u odgoju i obrazovanju djece. Kako kaže, kada je bila u osnovnoj imala je predmet domaćinstvo, iako ga nije smatrala potrebnim jer su njezini roditelji inzistirali da rade poslove u kući, od kuhanja i spremanja do izrade malih artefakata i radova izvan kuće, bez razlikovanja muških i ženskih, no smatra da je za neke druge možda bio koristan.

Na pitanje o tome smatra li da bi domaćinstvo doprinijelo današnjim mladima ili živimo u vremenu gdje je tehnologija uzela svoje pa da je za puno toga prekasno odgovara sljedeće: 
– Svaki predmet, ako se izvodi tako da se uvažava autentični kontekst, potiče djecu na samostalni rad, istraživanje, rješavanje problema, doprinosi kvalitetnom odrastanju. Ima puno prijedloga za nove predmete, ali zapravo naglasak treba biti na promjeni metoda učenja i poučavanja. Također, roditelji trebaju više vremena kvalitetno provoditi s djecom pa i u kuhinji, pospremanju, modeliranju, šivanju itd. Ne može se sve prebacivati na školu, posebno ako se radi o vještinama potrebnima u svakodnevnom životu. A i roditelji bi usput mogli učiti istražujući.
Činjenica da prema nekim istraživanjima 3/4 studenata ne zna skuhati jaje, a čak 50% njih ne zna pripremiti pire krumpir poprilično ju je iznenadila. Evo kako je prokomentirala tu činjenicu i smatra li da velika većina mladih danas nije spremna za život bez roditelja:
– Za mene je to porazna spoznaja koja prije svega govori o tome da su roditelji i staratelji zanemarili odgoj koji treba djecu pripremiti za samostalni život. S druge strane, kako se skuha jaje ili pripreme i nešto složenije jela, danas se može vrlo kvalitetno informirati na Internetu, samo treba imati volje za učenjem i istraživanjem. Na kraju, niti ja nisam učila na fakultetu (studirala sam matematiku i fiziku na PMF- u u Zagrebu) niti približno sve ono što mi treba u poslu niti za kvalitetan osobni razvoj.
Djeca i mladi trebaju usvajati samostalnost i odgovornost što uključuje i sposobnost istraživanja i rješavanja problema. Sadržaji na kojima će to učiti se mogu mijenjati – jučer su to bili sadržaji iz domaćinstva, danas možda iz održivog razvoja, zaključila je profesorica Divjak.
FOTO: FACEBOOK / BLAŽENKA DIVJAK