LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Proizvod udruge Naš Hajduk

Dišpet tura: upoznavanje Splita kroz prizmu Hajduka

„Kao što je lijepo rekao profesor Barbarić s Filozofskog fakuletata u Splitu koji je bio uključen u kreiranje ture, baština nije samo ono što možemo dodirnuti rukama.”

„Kao što je lijepo rekao profesor Barbarić s Filozofskog fakuletata u Splitu koji je bio uključen u kreiranje ture, baština nije samo ono što možemo dodirnuti rukama.”

Udruga Naš Hajduk uvela je novi, zanimljiv proizvod pod nazivom Dišpet (Rebel) tura. Namijenjen je prije svega turistima koji posjećuju grad Split, ali i svima ostalima koji žele pobliže upoznati povijest Splita kroz prizmu Hajduka.

Tura prolazi svim baštinskim splitskim lokacijama – od Matejuške, preko Rive, Peristila, Pjace, Starog placa i Poljuda, a završava na Poljudu gdje se naslanja na već postojeći Hajduk Stadium Tour. Sve navedene lokacije narativno su vezane uz Hajduk i njegove navijače, a vodiči će uz naraciju priložiti i mnoštvo videoklipova na tabletima.

– Dišpet tura od velike je važnosti za udrugu Naš Hajduk. Jedan je od glavnih razloga da na ovaj način odajemo počast svom Klubu. Isto tako prenosimo emociju Grada Splita koji je neraskidivo isprepleten s Hajdukom od njegovog osnutka pa kroz povijest. Emociju koju prenesimo gotovo je nemoguće verbalno u potpunosti izraziti zbog toga je vrlo bitno da se prođe kroz sve lokacije ture i osjeti život u njima. Kao što je lijepo rekao profesor Barbarić s Filozofskog fakultata u Splitu koji je bio uključen u kreiranje ture, baština nije samo ono što možemo dodirnuti rukama. S aspekta udruge tura je bitna i iz financijskih razloga jer je sva dobit od nje je namijenjena za projekt otkupa dionica kojim otplaćujemo udio koji smo preuzeli od tvrtke Tommy. – istaknuo je tajnik udruge Naš Hajduk Ivan Rilov.

Voditelj projekta Ivan Perišić iz Odjela za članstvo udruge Naš Hajduk poručio je:

– Dišpet tura je turistički proizvod udruge Naš Hajduk kojoj je cilj prikazati Grad Split kroz prizmu Hajduka i njegovih navijača. Tura obuhvaća lokacije od Matejuške preko Rive, Peristila, Pjace i Starog placa pa do Poljuda koje su svaka na svoj način povezane s povijesti Hajduka, Torcide i udruge Naš Hajduk. Osim turistima, tura koju će voditi certificirani vodiči koji su i sami vezani uz Hajduk namijenjena je i navijačima, članovima i donatorima kluba, odnosno udruge.

Kroničar Hajduka Jurica Gizdić rekao je:

– HNK Hajduk pozdravlja ovu cjelokupnu aktivnost koja će se uklopiti u stadionsku turu kojom klub već duže vrijeme prezentira Poljud i povijest Hajduka. Prolaskom lokacija koje tura obuhvaća svaki njen posjetitelj će steći jednu širu sliku o sredini u kojoj je došao te ulozi Hajduka u zajednici. Jasno sve završava s Poljudom, s Hajdukovom povijesti, trofejima, najznačajnijim pojedincima iz povijesti kluba odnosno današnjim Hajdukovim domom. Kao kroničar kluba mogu reći da nema lokacije u starijem dijelu grada koja nije vezana uz Hajduk, odnosno neku značajniju osobu iz povijesti Hajduka. Radi se i jednoj krasnoj ideji jer se kroz šetnju gradom može puno toga o Hajdukovoj povijesti ispričati.

U ime gradske uprave Jelena Gugić izjavila je:

– Grad Split u okviru svojih mogućnosti i ovlasti će pružiti podršku Našem Hajduku kako bi projekt u potpunosti zaživio. Osim što obogaćuje turističku sezonu, projekt osvještava velike povijesne sportske rezultate Hajduka i zanimljive događaje koji su se dogodili na lokacijama koje sama tura obuhvaća.

Marijana Pivalica iz Turističke zajednica Grada Splita zaključila je:

– Zadovoljstvo nam je podržati nove i zanimljive projekte. Smatramo da Dišpet tura na jedinstven način predstavlja Grad Split kao destinaciju kulture i sporta. Hajdukova stadionska tura već je poručila izvanredne rezultate te je privukla veliki interes turista. Stoga se nadamo da će i novi projekt imati jednako uspjeha. Tura je zanimljiva jer se kroz emocije prezentira naša nematerijalna baština, a emocija je upravo ono što modernog turista zanima.

FOTO: NAŠ HAJDUK