LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odluka ministra Fuchsa

Dio profesora, starijih od 70 godina, više neće dobivati plaću iz državnog proračuna

Prema odluci ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa dijelu profesora koji su navršili 70 godina, a i dalje protivno zakonu rade na javnim veleučilištima i sveučilištima, plaća se više neće isplaćivati iz državnog proračuna.

Prema odluci ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa dijelu profesora koji su navršili 70 godina, a i dalje protivno zakonu rade na javnim veleučilištima i sveučilištima, plaća se više neće isplaćivati iz državnog proračuna.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je javnim sveučilištima, veleučilištima, visokim školama i fakultetima dopis u kojemu stoji da profesori koji navrše 70 godina i rade protivno odluci Ustavnog suda iz kolovoza 2014. i odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, više neće dobivati plaću iz državnog proračuna te će biti izbrisani iz Centralnog obračuna plaća, piše Jutarnji list.
– Ministarstvo će obustaviti obračun te isplatu plaće zaposlenicima visokih učilišta kojima se putem ovog Ministarstva osigurava obračun i isplata plaće iz Državnog proračuna RH kroz sustav COP-a, ako su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole te su navršili više od 70 godina života, a nije im prestao radni odnos istekom akademske godine u kojoj su navršili 70 godina života. – stoji u dopisu koji prenosi Jutarnji list.
Do svega je došlo nakon što je Državni inspektorat utvrdio da profesor Fakulteta hrvatskih studija i prorektor Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića ne udovoljava uvjetima rada. U trenutku sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme imao je više od 70 godina
Vezano: Novi dekan FHS-a poništio odluku o izvanrednom otkazu prorektoru Čoviću
Čović, međutim, nije izolirani slučaj. Navodno će još troje profesora koji rade na sveučilištima diljem Hrvatske iako su prekoračili spomenutu dobnu granicu biti izbrisani iz COP-a.

Trenutno je, kako prenosi Jutarnji list, ukupno 228 profesora starijih od 65 godina i njih 12 starijih od 70 godina koji su zaposleni na javnim veleučilištima i sveučilištima, no njihov je radni status zakonit jer su tijekom ove akademske godine stekli uvjete za odlazak u mirovinu. Najveći broj njih, 124, predaje u Zagrebu, a 46 ih je u Splitu. Najstariji je od svih profesor zagrebačke Akademije dramske umjetnosti koji ima 74 godine.
FOTO: WIKIPEDIA