LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Internetski kriminal

Detektirani novi pokušaji krađe bankovnih podataka; policija savjetuje kako se zaštititi

Građane se navodi da kliknu na poveznicu kako bi osvojili mobitel, laptop ili nešto treće, a pritom se traže njihovi osobni podaci. Iz policije savjetuju kako se zaštiti.

Građane se navodi da kliknu na poveznicu kako bi osvojili mobitel, laptop ili nešto treće, a pritom se traže njihovi osobni podaci. Iz policije savjetuju kako se zaštiti.

Policijska uprava zagrebačka započela je kriminalističko istraživanje zbog sumnje na neovlašteno prikupljanje osobnih podataka građana kroz nagradnu igru u obliku kviza. Nepoznati počinitelji predstavljaju se kao zaposlenici jednog od telekomunikacijskih poduzeća te promoviraju tu lažnu igru.

Osim osobnih podataka prikupljaju se podaci o kreditnim karticama građana. Navodi ih se da kliknu na poveznicu kako bi osvojili mobitel, tablet ili nešto treće. Pritom su, dodaju iz Policijske uprave, istaknuti i komentari sudionika koji su ih navodno već osvojili.

Vezano: MUP upozorava na mailove koji vam mogu ukrasti podatke s računala


Policija poziva sve da budu oprezniji na internetu. Daje i savjete:

– Ne pristupajte nepouzdanim poveznicama na internet stranicama. Ni na koji način ne ustupajte osobne podatke (ime, prezime, lozinke, brojeve kreditnih kartica i sl.) nepoznatim stranama. Ne registrirajte se na nepoznate stranice novim korisničkim podacima ili korištenjem Gmail ili Facebook podataka. Ne odgovarajte niti otvarajte poveznice nepoznatih e-poruka. Blokirajte poruke na društvenim mrežama i e-mailove nepoznatih pošiljatelja. 


Vezano: MUP upozorava na novi pokušaj prevare: čuvajte osobne podatke


Na taj će se način smanjiti rizik da postanu žrtve kaznenih djela:
– Navedena pravila ponašanja vrijede za sve nepoznate i neprovjerene izvore na internetu. Nitko ne može doći do podataka građana osim u slučaju kada ih sami (nesvjesno) dobrovoljno u dobroj namjeri ustupe ili omoguće pristup nepoznatim stranama. – dodaju iz Policijske uprave.
FOTO: PIXABAY