LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Epidemiološke mjere

Danas se odlučuje o lockdownu u jednoj županiji; radit će samo trgovine s hranom i higijenskim potrepštinama?

U Primorsko-goranskoj županiji sljedeći tjedan mogao bi nastupiti lockdown kako bi se smanjio broj zaraženih i broj aktivnih slučajeva koronavirusa.

U Primorsko-goranskoj županiji sljedeći tjedan mogao bi nastupiti lockdown kako bi se smanjio broj zaraženih i broj aktivnih slučajeva koronavirusa.

Primorsko-goranska županija želi gotovo potpuni lockdown u trajanju od najmanje 7 dana o čemu će odlučivati vjerojatno već danas. Mjere će, ako budu usvojene, biti na snazi od ponedjeljka, piše Novi list.

Najavio je glavni riječki epidemiolog dr. Dobrica Rončević nakon što je jučer u PGŽ-u bilo 428 novooboljelih te 113 ozdravljenih osoba. Broj aktivnih slučajeva iznosio je čak 3054.

Epidemiolog je kazao da bi pooštravanje mjera trebalo biti temeljeno na smanjenju mobilnosti ljudi te da će predložiti zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, odnosno terasa, trgovačkih centara i ostalih objekata koji nisu neophodni za život. Škole bi trebale ostati na online modelu po kojemu su radile i do sada.
– Svatko mora biti svjestan da je to neophodna mjera, jer je zdravstvena zaštita zaista svedena na minimum što se tiče ostalih bolesti, osim COVID-19, i što je širenje zaraze ustvari udar na zdravstveni standard našeg stanovništva. Na pragu smo nove turističke sezone od koje očekujemo prihode, a da bismo to mogli očekivati, moramo se i epidemiološki kvalificirati u konkurenciju sa zemljama koje će ove godine također otvoriti svoje turističke kapacitete. Napor da se turistička sezona ove godine održi u najboljoj mogućoj mjeri će vjerojatno rezultirati time da ćemo urediti sustav u kojemu ćemo biti atraktivna zemlja za turiste sa svih emitivnih tržišta, a pred nama je bitan napor – smanjiti epidemijski val, jer ako smo zemlja s visokim brojem oboljelih i intenzivnim širenjem zaraze, onda bismo imali svakako velik problem oko kvalifikacije na turističkom tržištu. – rekao je dr. Rončević, kako prenosi Novi list.
FOTO: PIXABAY