LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ŠTRAJK JE JOŠ UVIJEK U TIJEKU

Danas novi sastanak sindikata liječnika i ministra Ostojića

Liječnici traže novi kolektivni ugovor radi povećanja iznosa dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti, a ministar Rajko Ostojić smatra da su uvjeti za kolektivni ugovor odavno ispunjeni.

Liječnici traže novi kolektivni ugovor radi povećanja iznosa dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti, a ministar Rajko Ostojić smatra da su uvjeti za kolektivni ugovor odavno ispunjeni.

Nakon više od mjesec dana štrajka liječnika, napredak nije vidljiv. Liječnici i bolničko osoblje ne odustaju od štrajka jer njihov sindikat još uvijek nije pronašao zajednički jezik s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem.

Prošli tjedan su se predstavnici sindikata sastali s ministrom Ostojićem, ali do završetka pregovora nije došlo. Danas se sastanak nastavlja i javnost se nada da će se kolektivni ugovori usuglasiti jer je štrajk pomaknuo ionako duge liste čekanja.

Koji je zapravo zahtjev liječnika i medicinskih sestara? Oni traže novi kolektivni ugovor radi povećanja iznosa dodataka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti.

Kao i svaka priča i ova ima dvije strane medalje. Liječnici tvrde da su premalo plaćeni za posao koji obavljaju. Prosječna plaća liječnika specijalista s 20 godina staža iznosi 10 000 kn. Ne radi se tu o velikom iznosu u odnosu na težinu posla koji obavljaju, na staž, dežurstva i radne uvjete. Uvijek postoje ekstremni slučajevi pa je u javnost iznesen podatak o jednom virovitičkom liječničku koji prima mjesečnu plaću od gotovo 30 000 kn, a koja bi prema kolektivnom ugovoru bila smanjena na 24 000 kn.

S druge strane, tu je ministar Rajko Ostojić. Tvrdi da liječnici njegovih godina primaju plaću i do 20 000 kn i da ne razumije što liječnici žele. Smatra da su uvjeti za potpisivanje kolektivnog ugovora odavno ispunjeni. Postoje neslaganja oko plaćanja dežurstava, uvjeta i pripravnosti rada. Upravo zbog tih točaka oko kojih se predstavnici sindikata i ministar ne mogu usuglasiti, štrajk se ne privodi kraju.

Nadamo se da će danas zbog boljitka svih pacijenata štrajk biti završen. 

 

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS- IMAGES