LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suradnja između privatnog i neprofitnog sektora

CROZ-ovi praktikanti razvijat će aplikacije za neprofitne organizacije u sklopu Ljetnog akceleratora; natječaj otvoren

CROZ ove godine prvi put raspisuje natječaj na koji se mogu prijaviti neprofitne organizacije kojima je potrebno programsko rješenje za unapređenje rada ili poboljšanje usluge korisnicima.

CROZ ove godine prvi put raspisuje natječaj na koji se mogu prijaviti neprofitne organizacije kojima je potrebno programsko rješenje za unapređenje rada ili poboljšanje usluge korisnicima.

Informatička tvrtka CROZ broji preko 1000 uspješno odrađenih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu, a među one na koje su najviše ponosni svakako treba istaknuti projekte nastale na Ljetnom akceleratoru

CROZ-ov Ljetni akcelerator program je studentskih ljetnih praksi na kojem studenti podijeljeni u timove pod budnim okom iskusnih mentora bruse znanja i vještine istovremeno razvijajući programska rješenja. Od 2017. do danas kroz Ljetni akcelerator prošlo je 195 studenata koji su radili na 44 projekta.

Tako su prošle godine studenti na Ljetnom akceleratoru izradili web-aplikacije za udruge Mali zmaj i RODA te za projekt ICT-AAC. Radi se o kompetencijskoj mreži zasnovanoj na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama za inovativne usluge namijenjene osobama sa složenim komunikacijskim potrebama koju su razvijali u suradnji s FER-ovim Laboratorijem za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju. 

Za udrugu Mali zmaj osmislili su aplikaciju koja sve što je potrebno za organizaciju volonterskih akcija objedinjuje na jednom mjestu, čime je olakšan posao i organizatorima i volonterima jer se na istom mjestu nalaze pregled volonterskih akcija, prijave za volontiranje, izvještaji i ostala administracija.

– Konačni rezultat je web-aplikacija Mali zmaj. Riječ je o web-aplikaciji jednostavnog dizajna kako bi ju što lakše koristili svi, neovisno o informatičkoj pismenosti. Udruga će kroz aplikaciju imati mogućnost kreiranja; objavljivanja volonterskih akcija, a volonteri će se na iste moći i prijavljivati. Udruga će odgovarati na zahtjeve za prijavu te imati mogućnost praćenja satnice sudjelovanja koju su volonteri upisali. Digitalizacijom procesa koji se trenutno vodi uživo, Facebookom ili mailom ubrzali bi, ali i olakšali proces za volontera i udrugu. Nadamo se da ćemo na ovaj način povećati udio volontera Udruzi. – rekao je Antun Drobnjak iz tima Mali zmaj.

Udruga Roda – Roditelji u akciji bavi se pravima roditelja i djece u Hrvatskoj, a na svojem portalu jedina ima informacije o svim rodilištima u Hrvatskoj. Kako bi prikupljanje i objavljivanje podataka o rodilištima bilo što jednostavnije i za udrugu i rodilišta te kako bi podaci bili što ažurniji i točniji za krajnje korisnike – (buduće) roditelje, CROZ-ovci su na Ljetnom akceleratoru dva mjeseca vrijedno radili na unaprjeđenju weba udruge. 

– Naš zadatak bio je napraviti aplikaciju za udrugu RODA. Udruga RODA, odnosno RODitelji u Akciji, udruga je koja se bavi pravima djece i roditelja u RH i trenutno je jedina udruga koja na svom portalu ima informacije o svim rodilištima u RH. I naš zadatak je bio da im pomognemo da skupljanje informacija o tim rodilištima bude što lakše i što bezbolnije i za udrugu i za sama rodilišta koja te podatke pružaju, i na kraju, i za korisnike, odnosno buduće roditelje, da ti podaci budu što ažurniji i točniji. – izjavila je Doris Šugar iz tima Rode na Ljetnom akceleratoru. 

Uz pomoć aplikacije koju su razvili studenti iz tima Rode, rodilje i trudnice i njihovi partneri imat će sve potrebne informacije na jednom mjestu i moći će se bolje pripremiti na izazove koje nosi porod. Novom web-aplikacijom oduševljena je i Daniela Drandić iz Udruge RODA

– Ekipa je bila sjajna! Moram priznati da nismo očekivale toliko koliko smo dobile. Zaista su cijelo srce dali u projekt i pazili na sve detalje. Baš smo se oduševile custom crtanim ikonicama koje su kreirali za web-obrazac. Veselimo se nekoj budućoj suradnji jer je naša lista želja samo narasla, ali sigurna sam da ćemo zajedno iznjedriti još nekoliko zanimljivih projekata na dobrobit roditelja iz cijele Hrvatske.

Kako bi Ljetni akcelerator poprimio još veću društveno korisnu dimenziju, CROZ ove godine prvi put raspisuje natječaj na koji se mogu prijaviti neprofitne organizacije kojima je potrebno programsko rješenje za unapređenje rada ili poboljšanje usluge korisnicima. Natječaj je otvoren do 27. veljače, a prijave se zaprimaju na poveznici

– Prioritetne skupine obuhvaćaju neprofitne organizacije čiji su korisnici djeca, mladi, osobe s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, no dobrodošle su i inicijative koje imaju ideju kako naše društvo učiniti boljim, pomoći nekoj od ugroženih društvenih skupina, promicati kulturu i umjetnost ili unaprijediti obrazovanje. – poručuju CROZ-ovci i pozivaju neprofitne organizacije da se prijave kako bi zajedno radili na programskim rješenjima koja doprinose razvoju i digitalizaciji civilnog društva.

FOTO: CROZ