LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Borba s pandemijom

COVID-19 i za mlade može biti poguban: U splitskoj bolnici spašavali 18-godišnjakinju

– Mladim ljudima mora biti jasno da ovo oboljenje ne napada samo starije i stare ljude. – istaknuo je predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

– Mladim ljudima mora biti jasno da ovo oboljenje ne napada samo starije i stare ljude. – istaknuo je predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Premda se starije dobne skupine uglavnom percipiraju kao rizične u kontekstu bolesti COVID-19, postoje slučajevi koji pokazuju da on može biti poguban i za vrlo mlade osobe.

Slučaj 23-godišnjaka koji je bio umjereno pretil i imao hipertenziju, a koji je preminuo nedavno u KB-u Dubrava, za Slobodnu Dalmaciju komentirao je dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split: 

– Kada je osoba gojazna, onda takva osoba ima velik rizičan faktor za nepovoljan ishod liječenja. Naime, gojaznost je oklop oko prsnog koša, koja organizmu ne daje da normalno diše i jako je opasna ako se osoba razboli od COVID-a-19. 

Otkrio je pritom i da su nedavno u splitsku bolnicu zaprimili 18-godišnju djevojku s teškom kliničkom slikom. Uz to što je bila zaražena koronavirusom, pretila je. 
– Na svu sreću, ona nije preminula, oporavila se. No, mladim ljudima mora biti jasno da ovo oboljenje ne napada samo starije i stare ljude, već i one mlade, odnosno mlađe. Moraju postati svjesni da što se COVID-19 bude manje širio, da je to manja opasnost da se oni zaraze. A da bi se bolest manje širila, svi se moraju urazumiti i poštovati epidemiološke mjere, jer u protivnome nećemo imati uspjeha. – istaknuo je dr. sc. Ivić za Slobodnu Dalmaciju
FOTO: PIXABAY