LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć knjige u Rijeci

Čitajte posvuda, bezglasno u autobusu ili naglas na čitanju poezije

Povodom obilježavanja Noći knjige koja traje od 21. do 24. travnja u Rijeci će se održati nekoliko zanimljivih događaja kojima mogu prisustvovati svi zainteresirani.

Povodom obilježavanja Noći knjige koja traje od 21. do 24. travnja u Rijeci će se održati nekoliko zanimljivih događaja kojima mogu prisustvovati svi zainteresirani.

Noć knjige kulturna je manifestacija koja se održava, podsjetimo, povodom obilježavanja Dana hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) na kojoj će knjižničari diljem zemlje prirediti više od 1000 kulturnih događanja i prodajnih akcija. Ove godine Noć knjige održava se od 21. do 24. travnja i bit će najdulja kulturna noć u Hrvatskoj. Obilježit će se u 234 grada, a mi vam donosimo program Noći knjige za Rijeku koji će se održati u petak, 21. travnja. 

Gradskoj knjižnici Rijeka obilježavanje će započeti već u ranim poslijepodnevnim satima kada će članice čitateljskog kluba One, s početkom u 14:00 sati, na terasi kafića Filodrammatice naglas čitati ulomke klupskih preporuka za čitanje. Događaj se naziva Književnost naglas, a svi zainteresirani mogu se pridružiti, poslušati pokoju preporuku i kroz kafić odmah otići do knjižnice i posuditi knjigu koja ih je zaintrigirala.

FOTO: Pixabay

Već se godinama za vrijeme Noći knjige u riječkim autobusima mogu vidjeti skupine ljudi koji čitaju, vrlo zadubljeno i koncentrirano, a zanimljivost je da cijela grupa čita istu knjigu. Naime, riječ je o čitateljskim klubovima kao i volonterima knjižnice koji organiziraju događaj Čitanje posvuda kojeg karakterizira grupno bezglasno čitanje. Događaj započinje s autobusne stanice Riva u 18:00 sati u autobusu linije broj 2 u smjeru Trsata. Dolaskom na Trsat drugi dio akcije odvija se na platou ispred Ogranka Trsat. Prisustvovati mogu svi bez obzira na to jesu li ili nisu članovi čitateljskog kluba ili volonteri knjižnice.

U Ogranku Trsat od 19:00 sati održava se igra Pogodi koja sam knjiga gdje će svi zainteresirani moći vidjeti što to čitateljski klubovi zapravo čitaju. Cilj je ovog događaja upoznati posjetitelje s radom čitateljskih klubova i ukazati na njihov veći broj i raznolikost. Posjetitelji će moći vidjeti odgovaraju li im knjige koje se čitaju i koji im je najbolji klub za potencijalno učlanjenje.

FOTO: Pixabay

U Dječjem odjelu Striborkoji se nalazi u samom centru grada, u 20:00 sati održat će se čitanje poezije iz zbirke pjesama Elize Bertone. Eliza je prije dvadesetak godina započela organizirati poetska druženja, a njoj u čast događaj se naziva Za Elizu: DMP. Sklopite oči. Svi koji su je poznavali, ali i svi ostali koji žele prisustvovati čitanju poezije su dobrodošli.

FOTO: PIXABAY