LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brutalno nasilje nad maloljetnikom

Četvorica mladića privedena zbog nasilja u Zadru; 14-godišnjak završio s težim ozljedama

– Ležao je na zemlji nepomično, cijelo lice bilo mu je u krvi. Nisam znao što da radim, pričao sam s njim o svemu i svačemu, samo da ne padne u nesvijest. – rekao je svjedok koji je spasio napadnutog 14-godišnjaka.

– Ležao je na zemlji nepomično, cijelo lice bilo mu je u krvi. Nisam znao što da radim, pričao sam s njim o svemu i svačemu, samo da ne padne u nesvijest. – rekao je svjedok koji je spasio napadnutog 14-godišnjaka.

Prije četiri dana u Zadru se dogodilo brutalno nasilje nad 14-godišnjakom koje je naišlo na veliku osudu javnosti. Mladića je napalo nekoliko dečki, a njih još nekoliko privedeno je jer ih se sumnjiči da su ga napali i u ožujku.

Policija je prvo izvijestila da je 23. travnja dovršila kriminalističko istraživanje nad maloljetnicima i 19-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela na štetu maloljetne muške osobe. 19-godišnjaka, a zatim i još jednu maloljetnu osobu sumnjiči se da su se u ožujku ponašali nasilno prema istom dečku.

14-godišnjak je završio u bolnici s težim tjelesnim ozljedama – napukla mu je slezena te je zadobio lakše ozljede glave i prsnog koša, piše Zadarski.hr. Od još goreg ishoda spasio ga je slučajni prolaznik koji je vozio iz smjera Jazina prema Voštarnici pri čemu je s desne strane ceste na nogostupu svjedočio tome da, kako se njemu tada činilo, četvorica mladića nekoga tuku na podu, nakon čega se zaustavio i krenuo prema njima, a oni su se razbježali.
– Ležao je na zemlji nepomično, cijelo lice bilo mu je u krvi. Nisam znao što da radim, pričao sam s njim o svemu i svačemu, samo da ne padne u nesvijest. On se tresao, drhtao je, govorio je kako ga jako bole leđa. Pitao sam ga može li micati prstima na nogama i rekao mu da miruje jer mu je možda ozlijeđena kralježnica. Rekao mi je da zna tko ga je napao, govorio je kako su ga po glavi i tijelu tukli bokserom... – rekao je svjedok za Zadarski.hr.
Dječak je išao prema ocu, s njim se trebao naći na Trgu, a kada se nije pojavio, on ga je zvao na mobitel, no javio se svjedok koji mu je ispričao što se dogodilo. Otac je, kaže, briznuo u plač čim je došao. Iste večeri svjedok je dao iskaz policiji, a jutro nakon zvao ga je dječakov otac kako bi mu se zahvalio.
– Nisam mogao zaspati. Cijelu noć mi iz glave nisu izlazile slike tog pretučenog djeteta. Mogu samo zamisliti kao je njegovim roditeljima, njegovoj obitelji. Ne mogu vjerovati da se ovakve stvari događaju u Zadru. Da se tako divljački ta djeca međusobno obračunavaju. – kaže Zadranin za Zadarski.hr. 
Profili napadača

Prema onome što su iz osnovne škole koju pohađa 14-godišnjak rekli za Zadarski.hr, riječ je o uobičajenom, normalnom dječaku u skladu sa svojom dobi, no o napadačima se ne može reći isto.

Naime, prema njihovim profilima na društvenim mrežama, riječ je o mladićima koji objavljuju motore, srednje prste, tetovaže i narodnjake, kao i parole Gorimo i teški luđak to'e glava. Jedan od njih, član zadarskog boksačkog kluba, ima istetoviran kalašnjikov na vratu. U komentarima na njihovim objavama mogu se pronaći oni koji ih podržavaju i pišu da onima koji se s njima zakače ode glava, ali trenutno se ondje nalaze i brojne osude u kojima neki čak idu toliko daleko da pišu da ih treba razapeti, razbiti, ubiti itd.

Napad nije bio zbog djevojke?

Iako su vršnjaci prvotno govorili da je do napada došlo zbog djevojke iz razreda koje je ranije bila s jednim od napadača, dječak je majci rekao da nikada nije bio u sukobu ni zbog koje cure i da mu sporna kolegica nije ni bila zanimljiva.

Roditelji kažu da su znali da postoji nekakav problem, ali ne znaju zašto je do svega došlo te trenutno ne mogu govoriti o detaljima zbog toga što je istraga u tijeku. Oba roditelja vrlo su potresena:
– Kako se osjećam? Devedesetih sam se borio za Hrvatsku, ne iz mržnje, ne iz osvete, nego iz ljubavi prema svojoj zemlji. Sad se borim za sina. Isto iz ljubavi. I više mi on znači nego Hrvatska. Mislim da sam time sve rekao. I idem do kraja – rekao je dječakov otac za 24 sata.
Postoje i videosnimci

Zahvaljujući trima videosnimcima, moguće je utvrditi što se dogodilo. Jedna je kružila TikTokom i na njoj su prikazani napadači koji su tukli dječaka, vjeruje se istog tog 14-godišnjaka. Na drugom je videu zabilježen jedan prolaznik koji nije obratio pažnju, dok je u trećem prikazan mladić koji je 22. travnja prvi napao 14-godišnjaka kako tuče dječaka nižeg i slabijeg od sebe (vjerojatno istog tog dječaka), dok vršnjaci stoje okolo i navijaju.
FOTO: PEXELS