LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci Stožera civilne zaštite RH

Capak otkrio hoće li cijepljenje biti obavezno i besplatno, danas više od 3900 slučajeva

Među više od 10 tisuća testiranih osoba zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze. Cjepivo protiv koronavirusa sve je bliže, pa je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ukratko obrazložio kako će funkcionirati cijepljenje u Hrvatskoj.

Među više od 10 tisuća testiranih osoba zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze. Cjepivo protiv koronavirusa sve je bliže, pa je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ukratko obrazložio kako će funkcionirati cijepljenje u Hrvatskoj.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je, 4. prosinca 2020. godine, održao konferenciju za medije koju je otvorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Potom je primarijus Janković-Katalinić otkrila da je danas 3955 novih slučajeva zaraze koronavirusom među 10 626 testiranih. 

Na bolničkom je liječenju 2427 osoba, a na respiratoru su trenutno 262 osobe. U protekla 24 sata preminulo je 68 osoba kojima je bio potvrđen koronavirus, što znači da je ukupni broj preminulih od veljače 2032. U samoizolaciji se nalazi 59 417 osoba te je trenutno 24 190 aktivnih slučajeva.

O cijepljenju 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdio je da je riječ o najbrže napravljenom cjepivu, ali je istovremeno istaknuo da su stručnjaci od pojave koronavirusa intenzivno radili na njegovu razvoju. Rekao je da je Hrvatska naručila 5 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva od raznih proizvođača, od čega od britanske AstraZenece koja će imati prvo registrirano cjepivo s 2,705 milijuna doza.

Očekuje se da će se u prvom navratu Pfizerovim cjepivom moći cijepiti 60-ak tisuća građana. Osobe s povećanim rizikom od bolesti, zdravstveni djelatnici te djelatnici u domovima za starije i nemoćne prioritetne su skupine za cijepljenje. 
Vezano: 80,9% anketiranih ne želi se cijepiti: „Ne želim biti pokusni kunić cjepivu koje se istražuje tek nekoliko mjeseci.”
Cijepljenje će biti besplatno i dragovoljno, dakle, neće nikome biti nametnuta obveza primanja cjepiva.
– Bilo bi dobro da se što više ljudi cijepi, to nam osigurava kolektivni imunitet. Sa samim cijepljenjem neće početi era nenošenja maski. – istaknuo je.
Maske ćemo moći djelomično početi skidati kada, naveo je, za to dođe vrijeme, kada dođe do smanjenja dnevnog broja zaraženih bez obzira na to jesmo li se cijepili ili preboljeli COVID-19. Svi članovi Stožera izjavili su da su spremni cijepiti se, ako je potrebno i pred kamerama medija.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT