LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Božinović: „Ovaj tjedan bi trebale stupiti na snagu mjere”

Od 1. travnja 2021. godine očekuju se nove proutepidemijske mjere, rečeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, no još uvijek nije poznato o kojim je točno mjerama riječ.

Od 1. travnja 2021. godine očekuju se nove proutepidemijske mjere, rečeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite, no još uvijek nije poznato o kojim je točno mjerama riječ.

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je danas nakon 12 sati konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o mjerama koje će stupiti na snagu 1. travnja 2021. godine.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su trenutne mjere jako ozbiljne, iako je upitna ozbiljnost njihove primjene, te da ne možemo biti zadovoljni jer brojevi rastu.
– Ovaj tjedan bi trebale stupiti na snagu mjere, mi ćemo sigurno razmotriti sve te mjere na Nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vrijediti do sredine travnja, ali želim odmah reći da ćemo stalno pratiti razvoj epidemije. – istaknuo je.
Ministar je naglasio da se mjere koje budu na snazi od početka travnja mogu mijenjati i prije isteka od dva tjedna ako za to bude potrebe i da će sve ovisiti o situaciji narednih dana.
– Kod lokalnih stožera imamo šaroliku situaciju. Neki su vrlo aktivni. S druge strane, tog entuzijazma nema kod svih stožera. Mi ćemo i o tome morati voditi računa. Ne želimo s nekim mjerama ići predaleko u odnosu na neke stožere koji su se svojim prijedlozima potrudili. Ako su oni došli u situaciju da imaju bolje brojke, ne bi bilo oportuno da se njih kažnjava. Ta situacija se može pojaviti. O tome ćemo morati razmisliti. Više nikome nije tajna kako se virus širi, kako se on može zaustaviti. Ako se svi posvetimo tome, onda ćemo imati bolju situaciju. – zaključio je Božinović.
Smrt 12-godišnje djevojčice

Podsjetimo, nedavno je u Hrvatskoj preminula 12 godina stara djevojčica za koju se tada na konferenciji reklo da je preminula od posljedica koronavirusa, no njezina je majka to demantirala za RTL i tražila ispriku od nadležnih. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će se ispričati ako netko smatra da se treba ispričati, no on ne zna kome i zašto jer nije pogriješio:
– Broj jedan: za postupke bolnice ja nisam odgovoran, ne znam zašto su rekli da obdukcija nije potrebna. Ja sam mislio da je priča gotova. Ja sam iz otpusnog pisma pročitao da se radi o COVID-u-19. Mi smo zatražili nalaz, u petak sam to rekao. Da nam je splitska bolnica to javila na temelju njihove dokumentacije. Mi smo to tako rekli. Ja tu nemam nikakav komentar, sve sam rekao u petak. Ako netko smatra da se trebam ispričati, ja ću se ispričati. I ispričao sam se. Ali ne znam kome ni zašto, ništa nisam pogriješio.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT