LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija Stožera civilne zaštite RH

Božinović o okupljanjima mladih ispred HNK-a: „Zadnja stvar koja se treba poticati je represija”

Na konferenciji za medije održanoj 1. ožujka 2021. godine ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je masovna okupljanja mladih i današnje popuštanje mjera.

Na konferenciji za medije održanoj 1. ožujka 2021. godine ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je masovna okupljanja mladih i današnje popuštanje mjera.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je održao konferenciju za medije na kojoj su izneseni najnoviji podaci o koronavirusu. Uz to se komentiralo okupljanje mladih ispred HNK-a.
Vezano: Imamo 91 novi slučaj zaraze, u bolnici se liječi 791 pacijent
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da postoji niz istraživanja, članaka, knjiga koji se bave problemima anksioznosti, depresije, zabrinutosti, posebno kod mladih, te dodao da mladi kod nas, kao i u svijetu, očito nisu dovoljno uključeni u život zajednice.
– To je jedan problem s kojim ćemo se trebati baviti u budućnosti, to nije lako rješavati u hodu ili preko noći. Ako se sjećate, i na nekoj od konferencija smo govorili da se mora obnoviti solidarnost unutar zajednice, da više mislimo o drugima, a manje o sebi i o svojoj skupini. Ovo nije posljednja kriza s kojom se bavimo, mladi kroz svoj životni vijek po svemu sudeći neće biti lišeni novih rizika. Mi i kao Stožer i kao Vlada nastojimo voditi i mlade, društvo najbolje što možemo kako bi se pripremili za postpandemijski svijet koji će biti prepun transformacija, kako ekonomskih tako i geopolitičkih, ali i naš odnos prema okolišu te drugim ljudima.

Ovakve situacije nam ukazuju na potrebu za pojačanim djelovanjem službi. To mora biti nužno, ali i oportuno te razmjerno riziku. Unatoč zagovaranju kažnjavanja, represije koja se može iščitati iz pojedinih medijskih nastupa, mi moramo više stvar uputiti prema preventivnom djelovanju. Ja kao načelnik Stožera i ministar smatram da zadnja stvar koja se treba poticati je represija. To možda nije nešto što bi trebali čuti od ministra unutarnjih poslova, ali ja vjerujem u preventivu. Posebno u nečemu što traje ovako dugo. Ta preventiva uključuje rad nadležnih službi. – rekao je Božinović.
O glazbi u ugostiteljskim objektima

Ministar Božinović potvrdio je da će glazba ipak biti dopuštena u ugostiteljskim objektima, ali do maksimalne razine od 50 decibela. Iskoristio je priliku kako bi demantirao tvrdnje da je Stožer protiv glazbe.

– Namjerno se iskrivljuju stvari. Ovdje se radi o glasnom puštanju glazbe, to znači u praksi da ljudi koji komuniciraju se nužno više približavaju, to je rizik za širenje. Nije poanta u tome koja se glazba pušta, ovo je čisto epidemiološka mjera, podsjetio bih one koji pokušavaju ovu odluku izrugivati da od njih nikad i nećemo čuti, pogotovo kad govorimo o ugostiteljstvu, bili država koja je najmanje zatvorena u EU-u, a to smo i danas. – izjavio je Božinović.

Podsjećamo, od danas ponovno mogu raditi ugostiteljski objekti, odnosno od danas se mogu ponovno usluživati gosti, ali samo na otvorenim terasama. Osim toga, dozvoljen je i sport u zatvorenom kada su u pitanju aktivnosti kod kojih nema direktnog kontakta.
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT