LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nasilje nakon utakmice

Blaženka Divjak komentirala sukob Torcide i policije: iznenadila je reakcija nekih sveučilišnih profesora

Sukob nakon utakmice Dinama i Hajduka komentirali su svi uključeni sudionici, ali i Blaženka Divjak.

Sukob nakon utakmice Dinama i Hajduka komentirali su svi uključeni sudionici, ali i Blaženka Divjak.

Četvero upucanih, dvadeset ozlijeđenih policajaca, petnaest ozlijeđenih navijača, 43 uhićenih. Epilog je to najvećeg okršaja policije i navijača u Hrvatskoj, i to nakon rezultatski nebitnog derbija Dinama i Hajduka koji se odigrao u petak. 

Prema policijskom izvješću, nakon utakmice Dinama i Hajduka na Maksimiru, praćena kolona autobusa, kombija i automobila s oko 1600 navijača samoinicijativno se zaustavila na autocesti i blokirala promet prema Karlovcu. Nekoliko stotina huligana, prema policijskom izvješću, napalo je policajce, zbog čega su oni morali upotrijebiti i vatreno oružje.

Nakon incidenta, mnogi su se oglasili priopćenjima, prenosi HRT. Na Facebooku se oglasio Klub navijača Hajduka Torcida Split. Okrivili su vodstvo Dinama i policiju. Traže od institucija da pomno istraže i sankcioniraju njihove postupke koji su, kako tvrde, doveli do incidenta u kojemu je prvi put u povijesti više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja.

Stiglo je i priopćenje Hajduka. Oni jesu osudili nasilje, no navode da su njihovi navijači već godinama diskriminirani na utakmicama u gostima.

Javio se i Dinamo, domaćin derbija koji je protekao bez gostujućih navijača na tribini. 

– Cijeli dan svjedočimo relativiziranju nasilja koje se dogodilo na autocesti A1, a koje navijači Hajduka opravdavaju navodnim nerazumnim odlukama Dinama. – navodi se.

Oglasila se i Blaženka Divjak, profesorica na Fakultetu organizacije i informatike i bivša ministrica znanosti i obrazovanja. Osudila je nasilje i rekla kako je ono rezultat prevelikog popuštanja nasilnom ponašanju u društvu. Napisala je i kako ju je iznenadila reakcija nekih sveučilišnih profesora: 

– Opasno je tražiti opravdanja za huliganstvo i nasilje pod izgovorom navijanja i sporta.
Noćašnji incident na autocesti u kojem su navodni navijači zaustavili promet i sukobili se s policijom rezultat je previše popuštanja nasilnom ponašanju u društvu.
Više od samog incidenta iznenadila me reakcija mnogih, od anonimnih komentatora do sveučilišnih profesora koji traže opravdanje za takvo ponašanje.
Opravdati nasilje time da se prema "strastvenim" navijačima nekoga kluba nije fer postupalo prije ili za vrijeme utakmice, ili jer je među njima bilo droge i alkohola, je prije svega, opasno.
Naime, opravdanja za nasilje svatko od nas može naći svaki dan. Kada nas netko "zaobiđe" u redu, kada nas se nepravedno optuži ili kada nas se ponižava na temelju nekog našeg prirođenog obilježja. Međutim, civilizirana i normalna osoba će se "pobuniti" prihvatljivim, ljudskim i pravnim sredstvima. To ne znači da treba šutjeti ili trpjeti nepravdu. To nikako! Međutim, slijepo nasilje prema onima koji s nanesenom nepravdom nemaju izravne veze, je glupo, društveno neprihvatljivo i za takvo ponašanje je opasno opravdavati.
Odgovornost? Naravno da svi gledamo prema zakonima, sudstvu, policiji, školi i drugim institucijama. Opravdano. Međutim, bolje nam je da sada svatko od nas krene od sebe. Opravdavamo li nasilje i slijepu mržnju, koja je po definiciji glupa? Pomažemo li djeci, mladima, kolegama i prijateljima da artikuliraju svoju frustraciju? Znamo li se zrelo suočiti s vlastitom frustracijom? Tražimo li pomoć kada se osjećamo da ne možemo sami? Jesmo li u stanju pomoći drugima, uputiti ih gdje da traže podršku? Borimo li se za pravdu i uređeno društvo dijalogom, radom, pravnim i demokratskim sredstvima? Je li, po nama, alkohol i droga opravdanje za nasilje, jer mladi se trebaju "ispuhati"? Kakav primjer mi dajemo u svojoj okolini? Šutimo? – napisala je na svom Facebook profilu. 

FOTO: PEXELS