LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstavljeno 20 matematičarki

Bivša ministrica Divjak priznata je matematičarka u Europskom udruženju žena u matematici

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak našla se u društvu preostalih 19 matematičarki koje su predstavljene u katalogu Europskog udruženja žena u matematici.

Prof. dr. sc. Blaženka Divjak našla se u društvu preostalih 19 matematičarki koje su predstavljene u katalogu Europskog udruženja žena u matematici.

Europsko udruženje žena u matematici (European Women in Mathematics) objavilo je katalog i održalo izložbu portreta 20 matematičarki iz europskih država. Među njima se našla i bivša ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

– Matematika se često smatra teškom, apstraktnom i hladnom, pa stoga i potpuno neženstvenom. Ipak, ima nas žena koje istražujemo u različitim područjima matematike sve više, iako i dalje muškarci dominiraju brojem i prepoznatljivošću. – rekla je Divjak.

Riječ je o turneji izložbi koja je počela 2016. godine u Berlinu s ciljem predstavljanja različitih matematičarki i područja u kojima djeluju, kao i prilika i prepreka s kojima se susreću.
– Ponosni smo što je naša prof. dr. sc. Blaženka Divjak izabrana u 20 predstavljenih matematičarki. – poručili su s FOI-ja.
Divjak je, podsjećamo, rođena 1. siječnja 1967. u Varaždinu, gdje je završila matematičko-informatički smjer 1985. u Gimnaziji Varaždin. Školovanje je nastavila na PMF-u u području matematike i fizike, a zatim je ondje 1993. postala magistra prirodnih znanosti te na koncu 1998. i doktorirala u području matematike. Trenutno radi kao redovita profesorica na FOI-ju, no do prošle je godine bila ministrica znanosti i obrazovanja.
FOTO: FACEBOOK / BLAŽENKA DIVJAK