LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvoreno učilište Algebra

Besplatna savjetovanja o maturi, upisima na fakultet i budućoj karijeri

Karijerno savjetovanje za maturante održat će se na osjećkom Ekonomskom fakultetu u subotu, 14. listopada.

Karijerno savjetovanje za maturante održat će se na osjećkom Ekonomskom fakultetu u subotu, 14. listopada.

Svake se godine u prosjeku više od 4000 maturanata odlučuje za sudjelovanje na karijernim savjetovanjima koje organizira Otvoreno učilište Algebra uz partnere, MojPosao i EduCentar, jer znaju da će ondje dobiti korisne i praktične informacije o tome kako izgleda cijeli proces državne mature, upisa na fakultete i onome na što posebno treba obratiti pažnju – s kojim se zanimanjima kasnije lako zaposliti i koja su posebno tražena. Ona se provode u rujnu i listopadu u više gradova širom Hrvatske i namijenjena su svima koji na vrijeme i bez stresa na jednom mjestu žele saznati sve o ovim odlukama koje ih očekuju.

Iduće karijerno savjetovanje za maturante održat će se u Osijeku, na Ekonomskom fakultetu (Trg Ljudevita Gaja 7), u subotu, 14. listopada. Iako je ulaz na savjetovanje i sva predavanja besplatan, obavezna je prethodna prijava. Budući studenti saznat će, na primjer, kakvi su im izgledi za upis pojedinog fakulteta i što ih sve čeka na ispitu državne mature i na što moraju obratiti posebnu pažnju.

Stručnjaci Otvorenog učilišta Algebra prate ovaj proces i rezultate državne mature posljednjih nekoliko godina i rado će s maturantima podijeliti korisne savjete za pravovremenu pripremu za ovaj važan ispit i njegovo bezbolno polaganje. Zahvaljujući svakodnevnom praćenju tržišta rada, organizatori će maturantima tijekom ovih događanja također prenijeti aktualne informacije o tome koja se zanimanja najviše traže na hrvatskom i europskom tržištu rada te koje se vještine smatraju poželjnima za studij na pojedinom fakultetu.

– Maturantima želimo omogućiti što raniji pristup informacijama o tome što ih čeka kad na kraju školske godine koja je upravo krenula. Nema razloga za strah i stres oko državne mature ako se za nju pripremaju savjesno i na dobar način, te ako su svjesni svega što ih očekuje na samoj maturi i tijekom upisa na fakultet. No, želimo ih posebno osvijestiti da odabir fakulteta zapravo u velikoj mjeri predstavlja i odabir daljnje karijere, odnosno da može utjecati na mogućnosti zapošljavanja. Koliko se koja zanimanja traže, kako se najlakše zaposliti i kako će se razvijati tržište rada u narednim godinama – sve se ove informacije mogu negdje pronaći, no maturanti koji su ranijih godina bili na našim karijernim savjetovanjima kažu kako su im informacije najkorisnije kada im ih ovako prezentiramo na jednom mjestu. – rekla je dr. sc. Maja Brkljačić, voditeljica programa za mlade u Otvorenom učilištu Algebra.

Ivan Krkoč s portala EduCentar, člana MojPosao grupe, dodao je:

– Izlazak na tržište rada nakon formalnog obrazovanja nije mala stvar, stoga nam je drago da ćemo kroz praktične savjete i predavanja moći budućim studentima, ali i njihovim roditeljima približiti stanje na tržištu rada, ali i osvijestiti važnost kontinuiranog ulaganja u obrazovanje i edukaciju. Sigurni smo da će savjeti na temu predstavljanja potencijalnim poslodavcima kroz pisanje molbe i životopisa biti svima izrazito korisno. U svakom slučaju, veselimo se susretu s učenicima tijekom ovogodišnjeg ciklusa uvijek izuzetno uspješnih karijernih savjetovanja. –

U prvih osam mjeseci 2017. na portalu MojPosao objavljeno je preko 28.000 oglasa za slobodna radna mjesta, što je čak 37 posto više nego u istom razdoblju prošle godine Najtraženija zanimanja bila su: konobar, prodavač, kuhar, vozač, programer, prodajni predstavnik, skladištar. Najtraženija zanimanja u oglasima u kojima se tražila viša ili visoka stručna sprema bili su: programer, diplomirani inženjer građevine, strojarstva, informatičar te diplomirani ekonomist. U 53 posto oglasa za visoku i višu stručnu spremu tražilo se prethodno radno iskustvo, a u njih 71 posto tražilo se poznavanje engleskog jezika. Rad na računalu tražio se u 46 posto oglasa za visoku i višu stručnu spremu, a što još valja dobro naučiti tijekom fakulteta maturanti će moći čuti od savjetnika na karijernim savjetovanjima.

FOTO: OTVORENO UČILIŠTE ALGEBRA