LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Agencija za znanost i visoko obrazovanje

AZVO objavila izvješće za 2019. i plan za tekuću godinu; od 40 590 slobodnih mjesta upisano 24 043 novih studenata

Provjerili smo što je zanimljivog AZVO ostvarila u protekloj godini i što možemo očekivati u ovoj godini.

Provjerili smo što je zanimljivog AZVO ostvarila u protekloj godini i što možemo očekivati u ovoj godini.

Kao nacionalno javno tijelo nadležno za osiguravanje kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, AZVO je jedna od ključnih institucija visokog obrazovanja. Stoga je upravo njihovo Godišnje izvješće najbolji pokazatelj razvoja znanosti i visokog obrazovanja u protekloj godini.

Naime, u 2019. godini AZVO je provela zaista opširan popis aktivnosti od kojih se najviše ističu provedba postupka reakreditacije na 26 visokih učilišta i reakreditacija 25 doktorskih studijskih programa, provedba triju postupaka inicijalne akreditacije za izvođenje novih studijskih programa te pokretanje ciklusa radionica za visoka učilišta o internacionalizaciji visokog obrazovanja.

Kada je riječ o upisima na visokoškolske ustanove, AZVO navodi kako je na ljetnom upisnom roku 24 043 kandidata, od njih ukupno 33 267 na 40 590 slobodnih mjesta, ostvarilo pravo upisa na nekom studijskom programu te kako im je pri upisu studijskog programa prvi put pomagao sustav koji koristi umjetnu inteligenciju.

Kako bi navedene brojke i u narednim godinama rasle, objavljeni su i promotivni video spotovi Ti biraš i Zašto studirati u Hrvatskoj?, pomoću kojih žele potaknuti srednjoškolce na nastavak obrazovanja.

 

Što se tiče 2020. godine, Agencija za znanost i visoko obrazovanje ima puno planova. Pružit će podršku svim visokim učilištima u provedbi HKO-a  i ESG-a. Povećat će aktivnosti nacionalne Mreže jedinica za osiguravanje kvalitete na visokim učilištima. Omogućit će veću razmjenu stručnjaka iz područja visokog obrazovanja i znanosti.

U planu ima i provedbu postupka prijava na integrirane preddiplomske i diplomske studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj. Provest će centralizirane prijave na diplomske studijske programe. Radit će na priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija. Omogućit će sudjelovanje u međunarodnim projektima koji su u tijeku i prijave novih projekata.

Uz mnoge edukacijske aktivnosti pratit će zadovoljstvo i zapošljavanje diplomiranih studenata, a javnost će informirati o svim događajima.

FOTO: PIXABAY