LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Finance4SocialChange

Ascalia, MIRET i STEMI hrvatski su predstavnici na natjecanju za najbolju poslovnu ideju s društvenim utjecajem

Ascalia, MIRET i STEMI poduzeća su iz Hrvatske koja su odabrana za sudjelovanje na međunarodnom natjecanju za najbolju poslovnu ideju s društvenim utjecajem. Najbolja će se nagraditi s 30 000 eura, što će poslužiti kao potpora njihovu poslovanju.

Ascalia, MIRET i STEMI poduzeća su iz Hrvatske koja su odabrana za sudjelovanje na međunarodnom natjecanju za najbolju poslovnu ideju s društvenim utjecajem. Najbolja će se nagraditi s 30 000 eura, što će poslužiti kao potpora njihovu poslovanju.

U sklopu projekta Finance4SocialChange u ožujku 2021. u Budimpešti će se održati međunarodno natjecanje za najbolju poslovnu ideju s društvenim utjecajem. Polufinale je planirano ovog studenog, a okupit će 30 najboljih društvenih poduzeća iz Bugarske, Moldavije, Austrije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Ukrajine i Rumunjske. Među njima su tri hrvatska startupa – Ascalia, MIRET i STEMI. 

Četiri najbolja poduzeća sudjelovat će u finalu, a UniCredit, kao glavni partner projekta, osigurao je 30 000 eura za nagrade koje će poslužiti kao potpora njihovu poslovanju. K tome, sudionici imaju priliku umrežiti se s investitorima, stručnjacima UniCredit Social Impact Banking programa i relevantnim poslovnim partnerima iz cijele regije, ali i dobiti mentorstvo lokalnih stručnjaka, partnera natjecanja.

 

Nacionalni partner u Hrvatskoj je ACT Grupa, zajednica stvaratelja promjena i poduzetnička potporna organizacija koja već 17 godina jača ekosustav impact ekonomije u Hrvatskoj i regiji srednje i istočne Europe. Kroz ovakve strukturirane i korisnicima prilagođene programe potpore fokusirane na edukaciju, umrežavanje i financijsku podršku omogućava brzi rast poduzeća s pozitivnim društvenim utjecajem.

 

Društvena poduzeća koja sudjeluju u natječaju odabrana su prema strogim kriterijima koje je definirala Njemačka agencija za financiranje društvenih poduzeća (FASE). Procijenjeni su društveni i ekološki aspekti poslovnih ideja, kao i učinkovitost poslovnih rješenja u rješavanju socijalnih ili ekoloških problema, mjerljivost postignutih rezultata i održivost društvenih poduzeća za rad na tržištu.

 

U prethodnim fazama projekta Finance4SocialChange, Ascalia, MIRET, STEMI i druga društvena poduzeća sudjelovala su u kombiniranom iskustvu učenja kroz Akademiju za dizajn investicija društvenog utjecaja, mentorske sesije i mentorske radionice posvećene pripremi i izradi poslovnih planova za završno natjecanje. Projekt podržava Europska unija kroz prekogranični program Interreg Danube. Okuplja partnere iz 12 zemalja Podunavske regije koji nastoje razviti praktična rješenja i učinkovitiji regulatorni okvir za investiranje s društvenim utjecajem.

 

O startupima

 

Ascalia omogućuje tvornicama uštedu energenata i proizvodnih resursa, što ne samo da diže efikasnost proizvodnje već i smanjuje utjecaj tvornica na okoliš. Rješenje se bazira na AI i IoT tehnologijama prilagođenima za tvornice koje imaju stroge sigurnosne zahtjeve, dok im strojevi nisu nužno najnovijeg datuma. Ovaj startup olakšava modernizaciju bez potrebe za velikim kapitalnim ulaganjima.

 

MIRET je inovativni ekološki brand i tvrtka za razvoj prirodnih materijala s fokusom na održiva rješenja koja nisu štetna za okoliš. Početkom 2020. godine lansirao je svoju drugu generaciju ekotenisica izrađenih od 97% prirodnih materijala. Tvrtka je uložila 5 godina u razvoj, ispitivanje i proizvodnju jedne od najekološkijih linija obuće na svijetu te neprestano razvija proizvode koji se brinu za čovjeka i prirodu.

 

STEMI je tvrtka čija je misija privlačenje mladih u svijet znanosti, tehnologije i inovacije, tzv. STEM-područje. Njezini predstavnici vjeruju da je to jedini način na koji će ljudi postići značajan napredak u dostizanju 17 globalnih ciljeva održivog razvoja (SDGs). Kroz svoje proizvode, tehnološke avanture, STEMI mlade transformira iz konzumenata tehnologije u stvaraoce te ih inspirira na poduzetništvo i stvaranje novih tehnologija, a školama pomaže da svoje učionice pretvore u inovacijske laboratorije.

 
FOTO: PR FOTO