LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Financije

Analiza pokazala u kojim djelatnostima u Hrvatskoj su najveće, a u kojim najmanje plaće

Doznajte u kojim su djelatnostima najveće plaće.

Doznajte u kojim su djelatnostima najveće plaće.

U 2021. godini za 964.742 zaposlenih kod 144.259 poduzetnika obveznika poreza na dobit, bez financijskih institucija, obračunana je prosječna mjesečna neto plaća od 6.350 kuna, što je povećanje od 6,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje to analiza koju je izradila FINA, prenosi privredni.hr.

Analiza prosječnih mjesečnih neto obračunanih plaća po područjima djelatnosti pokazala je da su poduzetnici u trima djelatnostima - prerađivačkoj industriji, trgovini i građevinarstvu imali 55,5 posto ukupno zaposlenih, s time da u dvije (građevinarstvu i trgovini na veliko i malo) od triju navedenih djelatnosti zaposleni za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske.

U odnosu na prethodnu godinu, i u tim djelatnostima ostvaren je rast plaće, koji je u prerađivačkoj industriji i trgovini veći, a u građevinarstvu manji od prosjeka svih poduzetnika u Hrvatskoj.

U prerađivačkoj industriji ostvaren je rast plaća od 7,3% u 2021. godini, trgovini na veliko i malo od 6,8%  su plaće u građevinarstvu porasle za 4,2 % u odnosu na prethodnu godinu.

Kad je riječ o sektorima, najveće plaće ostvaruju zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, rudarstvu i vađenju, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja te u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Najvišu prosječnu mjesečnu neto plaću obračunanu u 2021. godini imali su zaposleni u području djelatnosti informacija i komunikacija u iznosu od 9.584 kune, što je 50,9% više od prosječne mjesečne neto plaće obračunane zaposlenima kod svih poduzetnika RH.

Zaposleni u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije imali su 36,7 % veće plaće, a zaposleni u djelatnosti rudarstva i vađenja za 27,4% u odnosu na prosječnu mjesečnu neto obračunanu plaću.

U sektoru obrazovanja lani je prosječna plaća bila 4.994 kune, a kod ostalih uslužnih djelatnosti samo za kunu viša, 4.995 kuna, te su to ujedno i sektori u kojima su isplaćene najniže prosječne neto plaće.
FOTO: PIXABAY