LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trava, kokain, mdma...

Analiza otpadnih voda otkrila koje droge Zagrepčani najviše koriste

Sve testirane droge osim jedne doživjele su porast u korištenju, a neke šire popularnost diljem Europe.

Sve testirane droge osim jedne doživjele su porast u korištenju, a neke šire popularnost diljem Europe.

U sklopu najvećeg europskog znanstvenog projekta analize otpadnih voda europske mreže SCORE proučila se potrošnja droga u čak 75 europskih gradova iz 25 zemalja. Cilj analize je pokazati koje droge se i koliko koriste u kojem gradu, a Zagreb u nekima drži visoka mjesta na europskoj ljestvici.

Otpadne vode testirane su na četiri ilegalne droge: kokain, amfetamin, metamfetamin i MDMA/ecstasy te kanabis. Generalno, potrošnja svih droga osim MDMA doživjela je porast.

Također, pokazali su se zanimljivi trendovi: kokain, tradicionalno raširen u južnoj i zapadnoj Europi, sve češće se nalazi u istočnoeuropskim gradovima. Metamfetamin, koji je najrašireniji bio u Češkoj i Slovačkoj, sada se može naći diljem Europe.
― Rezultati nam pružaju vrijednu sliku uporabe droga u 75 gradova nudeći vrijedne uvide u nove trendove. Oni pokazuju i porast i širenje većine ispitivanih supstanci, odražavajući problem droga koji je sveprisutan i složen. Tijekom proteklog desetljeća analiza otpadnih voda napredovala je od eksperimentalne tehnike do afirmiranog alata za praćenje uporabe ilegalnih droga u Europi. Ova najnovija studija istražuje budući potencijal istraživanja otpadnih voda, od identifikacije novih psihoaktivnih tvari i evaluacije intervencija do definiranja ciljeva za javnozdravstvene programe i povećanja spremnosti i odgovora. ― rekao je Alexis Goosdeel, direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama.
Što se tiče specifičnih vrsta, uporaba kokaina ostala je najveća u zapadnoj i južnoj Europi – Belgija, Nizozemska i Španjolska vode. Više od polovica testiranih gradova zabilježila je porast, a Zagreb je po potrošnji kokaina na 11. mjestu s 548,63 miligrama na 1000 stanovnika.

Metamfetamin se iz Češke i Slovačke raširio, te je tako prisutan i u Belgiji, Cipru, istočnoj Njemačkoj i Turskoj, kao i u nekoliko sjevernoeuropskih zemalja poput Danske, Litve, Finske, Norveške. Polovica gradova prijavila je povećanje potrošnje, ali su koncentracije u većini bile zanemarive.

Amfetamin najviše vole na sjeveru i istoku Europe: prednjače Švedska, Belgija, Nizozemska i Finska. Zagreb također kotira relativno visoko, te je tako na 12. mjestu.

Kanabis je najčešće konzumirana droga u svim gradovima, a uporaba je najpopularnija u Hrvatskoj, Češkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Sloveniji i Portugalu. Zagreb je tako po dnevnoj potrošnji na 4. mjestu u Europi, sa 132,9 miligrama na 1000 stanovnika..

MDMA je jedina droga čija je uporaba pala u većini gradova, vjerojatno zbog zatvaranja klubova uslijed epidemioloških mjera. Najveće količine pronađene su u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj, a Zagreb je na 14. mjestu, prenosi Dnevnik.
FOTO: PIXABAY