LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„greenfield” investicija

Američka firma otvorila Centar izvrsnosti u Osijeku, planira zaposliti oko 1 500 djelatnika

Centar, koji se prostire na 47 938 četvornih metara, opremljen je najsuvremenijom infrastrukturom i tehnologijom.

Centar, koji se prostire na 47 938 četvornih metara, opremljen je najsuvremenijom infrastrukturom i tehnologijom.

Američka firma Jabil otvorila je 10. listopada 2024. godine svoj Centar izvrsnosti u Osijeku, u prostoru Poslovne zone Nemetin. Ovaj centar predstavlja prvu greenfield investiciju Jabila u Europi u posljednja dva desetljeća i bit će ključan za pružanje podrške klijentima u reguliranim industrijama, uključujući automobilsku i prijevoznu te zdravstvenu.

Centar, koji se prostire na 47 938 četvornih metara, opremljen je najsuvremenijom infrastrukturom i tehnologijom, a planira zaposliti oko 1 500 djelatnika. Izgradnja i opremanje centra trajali su samo 15 mjeseci, angažirajući više od tisuću ljudi iz 140 tvrtki. Ova investicija jedna je od najvećih ne samo u Osječko-baranjskoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj.

Mladi vozač pod utjecajem alkohola udario tri pješakinje i pobjegao s mjesta nesreće



Svečanom otvorenju prisustvovao je niz uzvanika iz političkog i gospodarskog sektora, uključujući predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra gospodarstva Antu Šušnjara te gradonačelnika Osijeka Ivana Radića. Otvorenje je simboliziralo uspjeh Jabila, a izvršni potpredsjednik za globalne operacije Fred McCoy istaknuo je da je ova investicija „izvrstan trenutak u povijesti Jabil-a".

Evo do kada bi Znanstveno-istraživački centar na osječkom FERIT-u trebao biti završen



Plenković je naglasio da je odabir Osijeka među 16 gradova potvrda promjene imidža Hrvatske, Slavonije i Osijeka kao atraktivnih lokacija za investiranje. Također je spomenuo kako su se američki investitori odlučili za Osijek zbog kvalitetne radne snage i dobrog prometnog položaja. Ministar Šušnjar pohvalio je otvaranje proizvodnog pogona, istaknuvši njegov doprinos razvoju istoka Hrvatske i važnost ulaganja u industrijske pogone visokih tehnologija. Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana, naglasio je da je ovo investicija koja će pridonijeti zapošljavanju i jačanju gospodarstva u županiji, te je spomenuo da je nezaposlenost u županiji smanjena za 16,5 posto.

Donosimo cijene za domski ljetni smještaj u gradovima diljem Hrvatske



Gradonačelnik Radić označio je otvaranje Jabilove tvornice kao najvažniju gospodarsku investiciju u Osijeku u zadnjih 30 godina. Naglasio je da će ova investicija dodatno potaknuti gospodarsku transformaciju grada, koja se već odvija kroz brojna ulaganja u javni sektor.
IZVOR: OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA
FOTO: OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA