LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zaštita sugrađana

Alat Provjera.com omogućava besplatnu provjeru računa i donatorskih kampanja

– Naglasak želimo staviti na edukaciju, ali na stranici je također moguće pronaći provjerene podatke o računima i kampanjama. Podatke ažuriramo svakodnevno, sukladno kapacitetima koje imamo. – navodi Alen Delić, jedan od osnivača.

– Naglasak želimo staviti na edukaciju, ali na stranici je također moguće pronaći provjerene podatke o računima i kampanjama. Podatke ažuriramo svakodnevno, sukladno kapacitetima koje imamo. – navodi Alen Delić, jedan od osnivača.

Uz potporu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, a kako bi se informirali i zaštitili sugrađani od lažnih humanitarnih kampanja, pokrenuta je web-stranica Provjera.com. Ondje je moguće besplatno saznati kako se zaštititi od financijskih prijevara, provjeriti brojeve bankovnih računa organizacija i donatorske kampanje.

– Svrha je platforme dići svijest građana o prijevarama na internetu te dati edukativne smjernice. Ne promiče se ni jedna donatorska kampanja, nego je želja da sve budu uspješne i pouzdane. Na svakom je pojedincu da odluči kome će i kako usmjeriti svoju pomoć – ovi podaci, kao i smjernice, služe za pomoć u donošenju vlastitih odluka. Također, na stranici možete pronaći i informaciju da je dio kampanja provjeren, ali ne nalazi se na listi jer se za te kampanje ne može u potpunosti utvrditi kako će biti izvršen prijenos novca ili uopće nije moguće pronaći ostale informacije o kampanji. – ističu njeni pokretači.

Foto: Provjera.com


Solidarnost i podrška koju su građani Republike Hrvatske pokazali nakon razornog potresa koji je pogodio područje Banovine nadahnuli su čitavu regiju, no u moru informacija koje svakodnevno kolaju česti su i neprovjereni lažni podaci koji mogu prouzročiti štetne lančane reakcije, napominju. Ova je skupina nezavisnih profesionalaca, poglavito osoba stručnih za upravljanje informacijskom sigurnošću, zaštitom podataka i sigurnost bankarskih sustava, doskočila tom problemu osnivanjem neovisne i nekomercijalne web-stranice Provjera.com

– Riječ je o stranici koja služi kao pomoć u sprečavanju financijskih prijevara tijekom prikupljanja internetskih donacija vezanih uz nedavne potrese u Hrvatskoj – osim smjernica za provjeru izvora informacija te mjere predostrožnosti prilikom izvršavanja donatorskih uplata, na ovoj stranici možete pronaći popis provjerenih brojeva bankovnih računa organizacija te popis provjerenih donatorskih crowdfunding kampanja. Platforma se kontinuirano ažurira s dostupnim informacijama nakon provjere. – pojašnjavaju. 

Foto: Provjera.com


Potpredsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i jedan od osnivača platforme Alen Delić navodi:

– Iznimno je bitno kontinuirano podizati svijest svakog pojedinca kako bi mogao prepoznati potencijalne prijevare i sam donositi odluke. Naglasak želimo staviti na edukaciju, ali na stranici je također moguće pronaći provjerene podatke o računima i kampanjama. Podatke ažuriramo svakodnevno, sukladno kapacitetima koje imamo. Zahvaljujemo svima koji rade na ovom projektu, a koji je u potpunosti volonterski. Također, svakako pozivamo sve građane da nam pošalju informacije kojima raspolažu te potpomognu širenje baze. 

U vremenu nekontroliranog kolanja lažnih informacija, poručuju pokretači, budite oni pojedinci koji će prekinuti lanac netočnih podataka – za više informacija i upite posjetite Provjera.com i službene stranice na Facebooku i Twitteru.

Foto: Provjera.com
FOTO: PIXABAY