LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Standardi kvalitete

9 gradova u Hrvatskoj dobilo titulu „Grad za mlade”

Kandidirala su se ukupno 32 grada, a 9 ih je zadovoljilo minimalno pola od ukupno 71 kriterija iz svakog od ukupno 8 tematskih područja.

Kandidirala su se ukupno 32 grada, a 9 ih je zadovoljilo minimalno pola od ukupno 71 kriterija iz svakog od ukupno 8 tematskih područja.

Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Rijeka, Šibenik, Varaždin i Zabok dobili su certifikate i titulu Grad za mlade. Riječ je o priznanju koje se ove godine prvi put dodjeljivalo gradovima u Republici Hrvatskoj koji su zadovoljili standarde kvalitete u 8 tematskih područja politika za mlade – participacija mladih, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Tu će titulu imati od 2021. do 2024. godine. Potom se ponovno mogu prijaviti za proces recertificiranja, odnosno evaluacije programa.

Kandidirala su se ukupno 32 grada, a navedenih je 9 zadovoljilo minimalno pola od ukupno 71 kriterija iz svakog od ukupno 8 tematskih područja. Proporcionalno s veličinom i brojem stanovnika taj postotak zadovoljenih kriterija se povećavao – oni s više od 10 tisuća stanovnika trebali su zadovoljiti minimalno 60%, oni s manje od 35 tisuća stanovnika minimalno 70%, dok je za one iznad 35 tisuća stanovnika minimalan postotak bio 80.

Osnovni i isključujući preduvjet bio je da grad ima osnovan savjet mladih, odnosno neki oblik njihova institucionalnog zastupanja u procesima donošenja odluka, da je potpisana Europska povelja o lokalnom radu s mladima nastala u sklopu projekta Europe Goes Local te da je imenovan koordinator prijave za dobivanje certifikata. Zbog poticanja inovativnosti i kreativnosti gradova u području politika za mlade nominirani su, na popis osnovnih kriterija, mogli dodati neke od mjera koje nisu navedene.

Projekt dodjele certifikata Grad za mlade osmišljen je u suradnji s vodećim hrvatskim stručnjacima za politiku za mlade, na temelju analize inozemnih primjera dobre prakse te konzultacije sa stručnjacima u području obrazovanja, lokalne i regionalne samouprave, mobilnosti i demografije, stoji na stranici Saveza Društava Naša djeca, jednog od članova povjerenstva.
– Cilj certificiranja gradova je osvijestiti gradove o važnosti stvaranja poticajnog okruženja za mlade. Ovim projektom u kojem sudjeluju relevantne institucije i organizacije u području mladih, željeli smo staviti pitanje mladih na agendu gradova te ih dodatno potaknuti na promišljanje o važnosti ulaganja u mlade i rad s mladima – objasnila je Nives Kopajtich Škrlec, koordinatorica ureda Udruge gradova u RH, prenosi Savez Društava Naša djeca.
Povjerenstvo čiji su članovi predstavnici organizacije i institucija koji djeluju u području rada s mladima odlučivalo je kome dodijeliti titulu, a sastojalo se načelno s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj te članova Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Mreže mladih Hrvatske te Saveza Društava Naša djeca.

– Evaluacijski tim imao je uistinu izazovan zadatak analizirati vrlo opsežnu dokumentaciju koju su gradovi poslali te odabrati koji od 32 prijavljena grada uistinu zaslužuje ovo važno javno priznanje. Brojni gradovi rade sjajne projekte za mlade te ćemo uskoro objaviti i primjere dobre prakse na koje smo naišli kako bismo motivirali gradove da i sami u svojim lokalnim sredinama poduzmu neke od njih. – dodala je Aleksandra Švast iz Agencije za mobilnost i programe EU,  prenosi Savez Društava Naša djeca.

Grad Karlovac na svojoj je službenoj stranici objavio kako je taj certifikat formalna potvrda dosadašnjeg rada s mladima ondje: 
– Ovaj uspjeh rezultat je kontinuiranog i kvalitetnog rada za mlade i prema mladima u našem gradu. Certifikat je poticaj da radimo još bolje, kako bismo titulu Grada za mlade zadržali i nakon proteka od 3 godine. Tada će se, naime, vršiti nova evaluacija standarda kvalitete lokalnih politika usmjerenih mladima i razina mora biti minimalno ova koju imamo prilikom dobivanja certifikata.
Povodom dodjele certifikata na službenoj stranici Grada Varaždina napisali su kako je Grad Varaždin bio prvi Grad – prijatelj djece, a sada je i prvi Grad za mlade.
 
Labin je jedini grad u Istri koji ponosno nosi tu titulu.
– Prijava je obuhvaćala osam tematskih područja, a za dokazati postojanje određenih mjera, valjalo se potruditi. Jedan od uvjeta je i taj da se ne smije raditi o ad hoc mjerama koje neki grad može uvesti neposredno prije prijave na ovaj javni poziv, nego mjera mora biti implementirana minimalno šest mjeseci prije raspisivanja poziva. Poanta cijele ove priče nije u certifikatu kao komadu papira, nego u svakoj pojedinoj mjeri za naše mlade koja se promišlja za njih i zajedno s njima. Napravili smo izvanrednu analizu stanja u našem gradu i uvidjeli sve pozitivne stvari kojih ima mnogo, ali smo itekako svjesni i nedostataka. I njih ćemo, korak po korak, rješavati. Krajnji cilj je zadržati mlade u  našem gradu, pa i privući neke nove klince! Po pitanju rada s mladima, ovo je kruna našeg mandata, zasluženo priznanje i dokaz da smo na pravom putu! – napisala je Ferika Mohorović Čekada, dogradonačelnica Labina.
Uz titulu najboljeg grada 2020. godine u kategoriji obrazovanje i demografska politika, Grada prijatelja djece te domaćina višegodišnjeg Međunarodnog dječjeg festivala, Šibenik je došao do još jedne titule. 
– Uz nagradu za najbolji grad u 2020. godini u kategoriji obrazovanje i demografska politika, ovaj certifikat dodatna je potvrda svih naših ulaganja u djecu i mlade, odnosno projekata koji imaju za cilj unaprjeđenje standarda života naših sugrađana. – rekao je gradonačelnik Željko Burić na predstavljanju projekta na šibenskoj tvrđavi Barone.
Rijeka već godinama provodi niz projekata i programa namijenjenih mladima, a 2005. godine taj je grad prepoznat kao Grad prijatelja djece.
– Rijeka je u svojoj kandidaturi za dobivanje certifikata „Grad za mlade“ istaknula oko stotinjak mjera koje potvrđuju dosadašnju uspješnu provedbu politika usmjerenih na poboljšanje kvalitete života mladih u našem gradu među kojima su  provedba Programa za mlade, Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama Grada Rijeke, stipendiranje mladih, programi za mlade poduzetnike, programi kojima se mladima omogućava participiranje u donošenju odluka na razini Grada kao što je Savjet mladih Grada Rijeke te brojni volonterski, kulturni, edukativni i sportski programi namijenjeni mladima. – stoji na službenoj stranici Grada Rijeke.
Svaki od gradova dobit će plaketu i zastavu Grad za mlade, a mladi će umjetnici s predstavnicima grada oslikati mural s vizualom certifikata, stoji na stranici Saveza DND.
 
FOTO: UNSPLASH