LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s članicom udruge Sirius

7 volontera ulaže značajan trud za zbrinjavanje životinja, treba im podrška za izgradnju azila

Članica nam je predstavila rad Siriusa, otkrila s kojim se problemima Udruga susreće, kako se financira, kako se nosi s COVID-19 situacijom i što planira u budućnosti.

Članica nam je predstavila rad Siriusa, otkrila s kojim se problemima Udruga susreće, kako se financira, kako se nosi s COVID-19 situacijom i što planira u budućnosti.

Udruga Sirius, sa sjedištem u Požegi, već se dugi niz godina brine o napuštenim životinjama s puno ljubavi, ali s nedovoljno financijskih resursa, zbog čega bi im svaka pomoć dobro došla. Posjetili smo jednu od članica koja nam je predstavila rad Udruge i iznijela probleme s kojima se pritom susreće.

Možete li nam reći nešto općenito o udruzi?

– Udruga Sirius postoji već nešto više od 10 godina. Problem napuštenih životinja javljao se i više nego danas, stoga smo odlučili poduzeti nešto po tom pitanju. Isto tako, razlog osnivanja bio je tretiranje životinja u to vrijeme i mjesto gdje su završavali oni manje poželjni. Citiram riječi predsjednice u to davno vrijeme: Tužno je da pse, koje zbog ovih navedenih razloga Udruga ne uspije udomiti, u kavezu na alilovačkoj deponiji čekaju da ih se usmrti, a njihova je jedina krivica što su privrženi čovjeku i u prirodi više ne mogu opstati sami.

Koja je misija, odnosno vizija vaše Udruge?

– Osnovana je upravo za spašavanje, zbrinjavanje, liječenje napuštenih, zlostavljanih i bolesnih životnija, uglavnom najčešćih kućnih ljubimaca – pasa i mačaka, premda se Udruga zalaže za dobrohotan odnos prema svim životinjama.

Na koji način prikupljate financijska sredstva?

– Prikupljamo ih isključivo donacijama ljudi te pokojim aukcijama kroz godinu.

Koliko volontera i zaposlenika sudjeluje u radu Udruge?

– Udruga nema zaposlenika, dakle, samo volonteri su tu. To je samo sedam volontera s područja naše županije. Volonteri koji daju sve od sebe i koji po svojim vlastitim dvorištima smještaju napuštene, uz svoje obitelji, poslove, fakultete, škole... Uz svoje brige.

Kako se nosite s COVID-19 situacijom?

– Teško je, kao i svima drugima. Nije previše utjecalo na naš rad. Ipak, nemamo azil, smještamo pse i ostale životinje po kućama i nemamo volontera koji nam dolaze u dvorišta šetati pse, već to činimo sami, svatko sa svojom psećom ekipom, pa se nije puno promijenilo.

Koji je vaš plan razvoja za budućnost?

– Svakako imamo želju izgraditi azil za pse koji nam je trenutno najpotrebniji. No, ima vremena za to. Čekamo veću podršku i odaziv više ljudi. Tek ćemo onda moći nešto učiniti.

Osvježavajuće je vidjeti s koliko se pažnje i ljubavi članovi Siriusa brinu o napuštenim životinjama, što nerijetko znači da moraju i svoje planove i osobni prostor dati za njih. Njihov je rad moguće pratiti na Facebooku i Instagramu, gdje su dostupne i dodatne informacije o tome kako im pomoći. 
FOTO: UNSPLASH