LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Reakcija na klimatsku krizu

500-tinjak hrvatskih znanstvenika traži sustavnu klimatsku akciju; apel su predali nadležnim institucijama

Dio hrvatskih znanstvenika reagira na „klimatsko izvanredno stanje” tako što od vladajućih traži donošenje i implementaciju ambicioznih politika s uporištem u znanstvenim istraživanjima, a nudi i svoju pomoć u suočavanju s ovom problematikom.

Dio hrvatskih znanstvenika reagira na „klimatsko izvanredno stanje” tako što od vladajućih traži donošenje i implementaciju ambicioznih politika s uporištem u znanstvenim istraživanjima, a nudi i svoju pomoć u suočavanju s ovom problematikom.

Apel za sustavnu klimatsku akciju potpisalo je oko 550 znanstvenika i znanstvenica u Hrvatskoj, a 14. siječnja predalo Predsjedniku RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Predstavnici potpisnika Apela istog su dana održali konferenciju za medije pred zgradom Vlade, što je prvi takav istup znanstvene zajednice u Hrvatskoj po pitanju trenutne klimatske krize. 

Donosimo priopćenje tih znanstvenika s potpisom Znanstvenici RH za klimu:

– Znanstvena istraživanja, koja se kontinuirano objavljuju u tisućama međunarodno recenziranih znanstvenih publikacija godišnje, redovito kompiliranih u obimnim izvještajima Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), nedvojbeno pokazuju da su antropogeni utjecaji dominantni faktor koji je doveo do aktualnih klimatskih promjena. Te znanstvene činjenice jasno upućuju na vrlo ambicioznu akciju na globalnoj razini, s konkretnim ciljevima: emisije ugljikovog dioksida moraju biti radikalno srezane kako bi već tijekom ove godine dosegle svoj vrhunac, da bi se zatim smanjile za 45% do 2030. godine, dok bi se do 2050. emisije trebale potpuno ukinuti.

– Znanost, dakle, daje vrlo jasne smjernice, ali ostvarenje tih ciljeva je moguće samo ako se razviju vrlo ambiciozne politike koje uključuju sva raspoloživa i nadolazeća tehnološka rješenja, hitnu, ali pravednu energetsku tranziciju, kao i dubinsku transformaciju prevladavajuće socio-ekonomske paradigme. U realnosti takvog globalnog izvanrednog stanja, potpuno je razočaravajuća činjenica da su teme vezane uz klimatsku krizu tek marginalno prisutne u javnom diskursu. Uz krizni imperativ globalne transformacije, ni jedna zemlja, pa ni Hrvatska, nema izgovora za neaktivnost ili krivo usmjereno djelovanje.

– Stoga, ovaj je Apel poziv tijelima zakonodavne i izvršne vlasti Republike Hrvatske na donošenje i implementaciju ambicioznih politika koje su preduvjet sustavnog suočavanja s klimatskom krizom. Te politike moraju imati uporište u znanstvenim istraživanjima i to od temeljnih prirodnih, koje omogućuju razumijevanje fizikalne osnove klimatskih promjena, preko tehničkih, koje su ključne u razvoju učinkovitih tehnoloških rješenja za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama, pa do društveno-humanističkih, koje omogućuju razumijevanje i predviđanje društvenih i ekonomskih implikacija klimatske krize i temelj su za razvoj održivih i pravednih socio-ekonomskih modela.

– Znanstvenici i znanstvenice, okupljeni oko ovog Apela, na raspolaganju su svim institucijama Republike Hrvatske i nude svoju pomoć u zajedničkom suočavanju s klimatskim izvanrednim stanjem.

Potpun tekst Apela nalazi se na poveznici.

FOTO: D. VITALI ČEPO