LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NACIONALNI ISPITI

37 tisuća četvrtaša danas po prvi puta piše nacionalni ispit

Nacionalni ispiti su standardizirani vanjski isptii kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u teljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa.

Nacionalni ispiti su standardizirani vanjski isptii kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u teljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa.

U školskoj godini 23./24. čekaju nas neke novosti, a jedna od najvećih svakako su nacionalni ispiti u osnovnim školama, koje provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).
 

„Nacionalni ispiti su standardizirani vanjski ispiti kojima je cilj utvrditi postignuća učenika u temeljnim znanjima i kompetencijama u ključnim dijelovima obrazovnih ciklusa. Temeljnim se znanjima i kompetencijama smatraju materinski jezik ili jezik na kojemu se učenici školuju te znanja iz matematike i prirodoslovlja. Upravo su postignuća u tim predmetnim područjima u europskim dokumentima prepoznata kao ključna za daljnje obrazovanje i djelotvorno uključivanje na tržište rada i za suočavanje sa suvremenim gospodarskim izazovima. Nacionalnim ispitima gotovo svi obrazovni sustavi na nacionalnoj razini sustavno prate postignuća u ključnim navedenim područjima kako bi se na svim obrazovnim razinama, od razine škola do razine obrazovne politike, poduzele mjere koje će osigurati da postignuća budu na zadovoljavajućoj razini u skladu s mogućnostima svakoga učenika.” – stoji na službenoj stranici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Upravo je danas, 4. ožujka krenulo pisanje nacionalnog ispita iz Hrvatskog jezika, a po prvi puta pišu ga učenici svih četvrtih razreda osnovnih škola, njih više od 37.000. Osim ovog ispita, četvrtaše čekaju još i ispiti iz jezika nacionalnih manjina (Češki, Mađarski, Srpski i Talijanski) 5. ožujka, a koje pišu isključivo učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina, zatim ispiti iz Matematike 6. ožujka i ispit iz Prirode i društva 8. ožujka.

Osim četvrtih razreda, nacionalnim ispitima pristupit će i osmaši i to iz Hrvatskog jezika, materinskog jezika, prvoga stranog jezika, Matematike, Biologije, Fizike, Povijesti, Geografije i Kemije, a cijeli kalendar provedbe nacionalnih ispita provjerite na poveznici.
FOTO: PEXELS