LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
IZVLAČENJE NOVCA IZ HKG IŠLO IZ SAMOG VRHA

32 milijuna razloga koji objašnjavaju Vidoševićevo bogatstvo

Čelni čovjek Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević, jučer je uhićen zbog sumnje da je iz Komore izvukao 32 milijuna kuna i na taj način zloupotrijebio svoj položaj.

Čelni čovjek Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević, jučer je uhićen zbog sumnje da je iz Komore izvukao 32 milijuna kuna i na taj način zloupotrijebio svoj položaj.

Ovih je dana Hrvatsku gospodarsku komoru potresla afera. Čelni čovjek HGK, Nadan Vidošević, našao se pod povećalom javnosti zbog sumnje da je uz pomoć Zdenke Peternel izvukao čak 32 milijuna kuna iz Komore. Ranije je glavna optuženica bila upravo Zdenka Peternel, a Vidošević je odgovorno tvrdio kako o tome ništa ne zna.

Međutim, jučer je objavljena prijelomna vijest o uhićenju Nadana Vidoševića. Tereti ga se za zloupotrebu položaja i izvlačenju 32 milijuna kuna iz HGK. Nakon premetačine stana i prvih informacija zaključak je bio jasan. Vječni predsjednik HGK je kriv zato što je izvlačenje novca išlo iz samog vrha, a njegova glavna operativka bila je ranije optužena i uhićena Zdenka Peternel. Kako se novac „isisavao iz Komore“? Vrlo jednostavno. Postojali su fiktivni računi i tvrtke koje su ih uspostavljale, a kasnije se taj novac prebacivao na račune u inozemstvo, podizala se gotovina i novac bi se vratio u Hrvatsku. Dio začaranog kruga bio je i Davor Komerički. On je bio zadužen za osiguravanje tvrtki koje će ispostaviti lažne račune, dok je Igor Premilovac imao zadaću prebaciti novac, podignuti ga i vratiti u Hrvatsku. Za to su dobivali 10% provizije. Davor Komerički bio je ključna osoba pri Vidoševićevu uhićenju jer je dao iskaz kojim potvrđuje kako je davao novac Vidoševiću i Peternel.

Ranije se raspravljalo o bogatstvu Nadana Vidoševića koje je pobudilo zanimanje, ali je on svu stečevinu opravdavao pametnim ulaganjima. Ipak, premetačina njegova stana pokazala je kako iza bogatstva stoji puno više od pametnih ulaganja. Naime, Vidošević posjeduje zavidnu kolekciju umjetnina koja je ubrzo prozvana privatnom galerijom. Zanimljivo je što su sve vrijedne stvari skrivene u tajnom prostoru kojeg nema u nacrtima kuće. Tvrtka koja je gradila tajni prostor, Ingra gradnja, tvrdi kako većina kuća u podsljemenskoj zoni posjeduje „bunker“. Međutim, je li u svakom tajnom prostoru privatna galerija?

Premetačina Vidoševićevih nekretnina još nije završena, istražitelji će nastaviti s pretragom. Naravno, Vidošević je smijenjen s čela HGK, a njegovo mjesto privremeno je trebao zauzeti Darko Petričević. On se, međutim, na mjestu čelnika HGK zadržao vrlo kratko zbog pristiglih optužbi o kaznenim prijavama i neisplaćenim plaćama radnicima.

Prema posljednjim informacijama, Vidošević je odveden na ispitivanje u Uskok gdje bi trebao iznijeti obranu.
Budući da je riječ o udruženim kriminalnim radnjama, teško je govoriti o konkretnim sankcijama. HGK će kao institucija zasigurno izgubiti na vrijednosti, a Vidošević će morati pronaći novi način kako bi objasnio svoje bogatstvo.

FOTO: HGK.HR