LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Završna konferencija EU projekta

30 nezaposlenih osoba osposobljeno za novo „zeleno“ zanimanje

U sektoru gospodarenja otpadom proveo se program „S nama na zelenu granu“. Polaznici su besplatno stekli značajne izlazne kompetencije.

U sektoru gospodarenja otpadom proveo se program „S nama na zelenu granu“. Polaznici su besplatno stekli značajne izlazne kompetencije.

U kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Ante Babić u Umagu, 11. studenog  2016. godine u 11 sati, održat će se završna konferencija EU projekta S nama na zelenu granu i svečana podjela uvjerenja prvoj generaciji polaznika programa osposobljavanja za sortiranje i recikliranje otpada. Projekt je pri samome kraju, a na ovaj način završava jedna od najvažnijijh projektnih aktivnosti.

Program osposobljavanja za poslove sortiranja i recikliranja otpada besplatno je prošlo ukupno 30 nezaposlenih osoba; 15 s područja Bujštine i 15 s područja Grada Pule te ostalih krajeva Istarske županije. Teorijski dio odrađen je u obliku multimedijalne nastave na daljinu, iz učionice u Umag, uz pomoć suvremene tehnologije i asistenta u nastavi u Otvorenom učilištu Diopter Pula.

Ovo je prvi program osposobljavanja za novo zeleno zanimanje u sektoru gospodarenja otpadom. Naime, polaznicima nudi značajne izlazne kompetencije, kao što su poznavanje zakonodavnog okvira i sustava organiziranoga gospodarenja otpadom, poznavanje kategorija otpada i načina njegova zbrinjavanja, odvajanje i sortiranje neopasnog otpada na frakcije, rukovanje opremom za prešanje uz primjenu pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanje prve pomoći.

U sastavljanju programa osposobljavanja sudjelovali su stručnjaci iz gospodarskog sektora, iz poduzeća 6. maj d.o.o. Umag, koji su ujedno bili i predavači. Osim osmišljavanja i provedbe novoga programa osposobljavanja, projekt se bavio i drugim aktivnostima, kao što su: edukacija građana o značenju i načinima odvajanja otpada u kućanstvu, jačanje kompetencija upravljačkog i nastavničkog osoblja dvaju učilišta te procesom uvođenja sustava kvalitete u ustanove za obrazovanje odraslih. Posebna vrijednost podizanja svijesti o važnosti recikliranja prikazana je konceptualnim performansima umjetnice Slavice Marin.

Sudionici su bili POU Ante Babić Umag, u ulozi nositelja, dok su partneri bili Otvoreno učilište Diopter Pula, Udruga Zelena Istra Pula te komunalno poduzeće 6. maj d.o.o.  Projekt je je sufinancirala Europska unija iz Europskog Socijalnog Fonda. Njegova ukupna vrijednost iznosi 732 600,14 kn, od čega su 686 373,07 kn bespovratna sredstva.

FOTO: FRANO JERKAN/STUDENTSKI.HR