LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posljedice potresa

25 odgojno-obrazovnih objekata zasad neupotrebljivo – među njima dva učenička doma

Od 433 odgojno-obrazovne ustanove Grada Zagreba, 25 trenutno ima žutu ili crvenu naljepnicu – oznaku neupotrebljivosti.

Od 433 odgojno-obrazovne ustanove Grada Zagreba, 25 trenutno ima žutu ili crvenu naljepnicu – oznaku neupotrebljivosti.

Telegram je prije nekoliko dana objavio prikupljene podatke od Gradskog ureda za obrazovanje prema kojima se od 433 objekta dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, čiji je osnivač Grad Zagreb, trenutno ne može koristiti njih 25. 

Oznaku privremeno neupotrebljive zgrade dobio je 21 objekt, od kojih su četiri vrtići, a ostali osnovne i srednje škole. Četiri škole na sebi imaju crvenu oznaku – neupotrebljivo, a među oštećenim objektima nalaze se i 2 učenička doma – učenički dom Ante Brune Bušića i Učenički dom Marije Jambrešak. 

Crvenu oznaku imaju osnovne škole Petra Zrinskog, Vugrovec Kašina te Gornjogradska gimnazija i Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje. Žutu oznaku ima 21 objekt, među kojima su dječji vrtići Gajnice, Vjeverica, Krijesnica i Markuševec. Od osnovnih škola privremeno su neupotrebljive: škola Josipa Jurja Strossmayera, Markuševec, Čučerje, Jordanovac, Bukovac, Dr. Ivan Merz, Miroslava Krleže te Ivana Gorana Kovačića u Mesićevoj 35, gdje je smještena i XVIII. gimnazija te Davorina Trstenjaka u Savskoj 77, gdje je i XI. gimnazija.

Žutu oznaku od srednjih škola imaju Hotelijersko-turistička škola, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Škola za klasični balet, V. gimnazija, Prva ekonomska škola, Gimnazija Tituša Brezovačkog.

Na Facebook stranici Učeničkog doma Marije Jambrešak prije nešto više od tjedan dana objavljena je obavijest o posjetu pročelnika Lovrića koji je, kako stoji u obavijesti, obećao da će do početka nove školske godine dom biti saniran i spreman primiti stare i nove generacije učenica. Također, učenice smještene u tome domu koje trebaju polagati državnu maturu, bit će smještene u neki drugi dom ili u prostorije doma Marije Jambrešak koje nisu stradale u potresu i sigurne su.

Učenički dom Ante Bruno Bušić za sada je na svojoj web-stranici obavijestio sve smještene u dom da ne moraju plaćati stanarinu, nego samo trebaju podmiriti dugove, a da će biti detaljnije obaviješteni nakon što se obavi procjena štete.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je za Telegram da će učenici oštećenih škola pohađati nastavu u drugim školama. Ministrica Divjak gostovala je u TV studiju Večernjeg lista gdje je izjavila da će problem svrstavanja učenika čije su škole oštećene  u druge škole riješiti osnivač škola.
– Postoji još škola koje nisu popunjene, a tu su i srednje škole u kojima neće biti učenika.
Ministrica je otkrila da je prva koja će reći ne povratku u škole ako za to ne budu ispunjeni potrebni uvjeti te da se u tom slučaju povratak odgodi za drugi datum
– Vlada je jučer donijela zaključak. Prethodno je održana konzultacija sa stručnjacima i epidemiolozima. Tijekom sljedeća dva-tri dana slijede upute koje ćemo dobiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno od epidemiologa o tome što trebamo osigurati da bismo djeci u školama i djeci u vrtićima pružili odgovarajuće uvjete. Nakon toga sa školama i osnivačima te uvjete treba osigurati. Ako ove dvije faze prođu kako trebaju, reći ćemo roditeljima da pošalju djecu u školu.
FOTO: WIKIPEDIA