LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bez odlaska u teretanu ili na tečaj joge

Zašto su plankovi najbolja i najjednostavnija vježba ikada

Ukoliko ih radite svaki dan, preventiraju ozljede, jačaju torzo, a dobri su i za kralježnicu.

Ukoliko ih radite svaki dan, preventiraju ozljede, jačaju torzo, a dobri su i za kralježnicu.

Vježbanje je in, za sve one koji to nisu znali ili su živjeli u podrumu u zadnje vrijeme. Teretane su pune, na kvartovskim igralištima sve se više prakticira street workout - možda zvuči naporno, ali ako želite ostati fit, ne mora biti baš tako zahtjevno. U toplini i udobnosti svojega doma možete raditi plankove - izdržaj u gornjoj poziciji skleka, gdje mišići rade na sličan način kao kod sklekova; ne izdužuju se niti se krate, već se dubinski jačaju i postaju izdržljiviji.

Također, vrijeme koje se ulaže u obavljanje ove vježbe ne mora biti nešto pretežito dugo, a rezultati su, u odnosu na uloženo vrijeme, izvanredni. Ukoliko ih radite svaki dan, preventiraju ozljede, jačaju torzo, a dobri su i za kralježnicu. Stoga pogledajmo kakve prednosti možete imati od toga da plankove radite baš svaki dan. 

1. Definicija torza će biti mnogo bolja

Plankovi su dobra vježba za trbušne mišiće upravo zato što se njima jačaju sve glavne jezgre mišićnih skupina, uključujući poprečni, ravni i vanjski kosi trbušni mišić. Ukoliko ojačate upravo navedene dijelove tijela lakše ćete, recimo, moći dizati veću masu u teretani i tako impresionirati djevojku u koju stalno zurite dok vježbate. Također ćete moći bolje skočiti, ali i dobiti six pack, koji bi mogao biti koristan ove ljetne sezone.

2. Smanjenje rizika od ozljeda leđa i kralježnice

3. Cjelokupni metabolizam će bolje raditi

Izvođenjem plankova trošite više kalorija nego da radite najobičnije vježbe za trbušnjake. Vjerovali ili ne, ova vježba vam pomaže da trošite više energije nego inače, čak i dok sjedite. Odlično za ljude koji većinu dana provode ispred računala. Metabolizam će vam bolje raditi dok spavate ako plankove, primjerice, radite prije ili poslije posla, fakulteta ili nečeg trećeg. 

4. Vaše držanje će biti poboljšano, kao i ravnoteža

5. Bit ćete fleksbilniji nego ikada prije

6. Vaše mentalno stanje će se poboljšati

FOTO: lifehack.org
 

Plankovi imaju pozitivne efekte na živce jer omogućuju da ste u odličnom raspoloženju cijeli dan. Kako? Ovaj tip vježbe proteže grupu mišića koji izazivaju stres i napetost u tijelu. Razmislite o ovome: sjedite na stolcu kod kuće ili na poslu i to cijeli dan; bedreni mišići se zatežu, noge su vam teže jer su savijene po nekoliko sati; ramena su u neprirodnom položaju, što izaziva napetost. Zbog svega se navedenog u mišićima i živcima javlja određeni stres. Osim što "smiruju mozak", plankovi liječe anksioznost i simptome depresije, ali samo ako ih radite svaki dan. 

Dakle, jeste li spremni utrošiti samo pet do deset minuta svog vremena dnevno kako biste ostali zdravi, spremni i jaki? Najbolje bi vrijeme za to bilo u pauzi od učenja. Stoga ostavite knjigu, skriptu, bilježnicu ili što već, i krenite u sportsku zabavu.

FOTO: HTTP://30DAYFITNESSCHALLENGES.COM/