LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZA LAKŠE SNOVE

Zašto je dobro čitati prije spavanja?

Knjiški moljci manje su depresivni, a imaju i veću razinu empatije.

Knjiški moljci manje su depresivni, a imaju i veću razinu empatije.

Od malih nogu, bilo kod kuće ili u školi, potiču nas na čitanje. Dobro je poznato kako čitanjem razvijamo maštu i povećavamo vokabular te pronalazimo kvalitetnu razonodu, no ono ima još nekoliko prednosti koje se ne spominju toliko često. 

Prije nego što zaronimo u sve koristi koje čitanje donosi, zanimalo nas je kakvo je stanje nacije kada se radi o pisanoj riječi. Prema podacima (2021.) agencije Kvaka, 45% uživo anketiranih Hrvata godišnje pročita barem jednu knjigu. Taj prosjek popravljaju ispitanici koji su anketu ispunili online koji navode kako ih 82% godišnje pročita od jednu do tri knjige. Ukupni podaci pokazuju kako najviše čitaju žene, njih čak 52%, a među čitačima ističu se visokoobrazovani kojih je 73%. Knjige svoj dom pronalaze na policama boljestojećih kućanstava (59%), najviše čita beletristika (58%), a najveći broj knjiških moljaca živi u Istri i na Kvarneru (57%). 

Međunarodna istraživanja su pak pokazala kako nas knjige čine sretnima, a pomažu nam razmišljati i spavati. Čitanje prije spavanja smanjuje brige, jer nam skreće misli od svakodnevnih problema. Također smanjuje depresiju i tjeskobu, ali i stres jer razdvaja vrijeme koje je samo za nas od ostatka dana. Čitanje prema stručnjacima poboljšava empatiju jer nam pomaže da se lakše poistovjetimo s emocijama i osjećajima drugih. 
FOTO: PEXELS