LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje zdravlja

Vrijeme je kada provodimo sate sjedeći za računalom – evo kako to raditi pravilno!

Višesatni rad na računalu može posebno iscrpiti čovjeka kako fizički tako i psihički. Evo nekoliko savjeta kojima ćete si ga olakšati.

Višesatni rad na računalu može posebno iscrpiti čovjeka kako fizički tako i psihički. Evo nekoliko savjeta kojima ćete si ga olakšati.

Ispitni rokovi, ali i koronavirus doveli su do toga da svakodnevno provodimo sate sjedeći za stolom za računalom. Međutim, to može značajno utjecati na naše zdravlje, odnosno dovesti do nepravilnog držanja i bolova u leđima.
 
Donosimo nekoliko savjeta Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije koji će vam pomoći da što kvalitetnije sjedite za stolom i smanjite rizik od navedenih problema.

Poduprite leđa

Naslonjač biste trebali prilagoditi tako da nema praznine između stolice i leđa jer to smanjuje pritisak na kralježnicu. Podrška donjem dijelu leđa sprječava zamaranje mišića, naginjanje glave i gornjeg dijela leđa prema naprijed ili spuštanje i pogrbljenost. Uz dobru podršku donjeg dijela leđa leđni mišići oko kralježnice su opušteni, a kralježnica može biti uspravna, u prirodnom položaju. Vaša koljena trebala bi biti u nešto nižem položaju u odnosu na kukove.

Položaj ruku i ramena

Smjestite tipkovnicu i miš tako da vam budu u razini laktova. Ramena bi trebala biti opuštena, glava uspravna, a ruke smještene uz tijelo. Dok tipkate, smjestite tipkovnicu u sredinu ispred sebe, s mišem u blizini. Ostavite razmak od 100 do 150 mm na prednjoj strani stola kako biste odmorili zapešća između tipkanja.

Miš bi trebao biti što bliže, a podloga za miš s potporom za zglob može koristiti za izbjegavanje nespretnog položaja ruku. 

Zaslon bez odbljesaka

Poželjno je da zaslon nema ikakvih odbljesaka, a ako vam nešto smeta, možete staviti zrcalo ispred kako biste vidjeli u čemu je problem. Postavite monitor tako da izbjegnete refleksiju od prekomjerne rasvjete i sunčeve svjetlosti. Ako je potrebno, povucite rolete preko prozora.

Mijenjajte poziciju 

Ne sjedite u istom položaju predugo. Obavezno promijenite držanje onoliko često koliko je to moguće. Česti kratki odmori bolji su za leđa od manje dugih.

Monitor u razini očiju

Vaš bi zaslon trebao biti izravno ispred vas. Dobar primjer pravilnost postavljanja monitora jest postavljanje na duljinu ruke, pri čemu je vrh ekrana otprilike u razini očiju.
FOTO: UNSPLASH