Upoznajte finsku kuhinju
Ako niste u mogućnosti priuštiti si put na neku destinaciju, priredite si kulinarski izlet. U daljnjem tekstu upoznajemo kuhinju i jela kojima se hrani i sam Djed Božićnjak.
Ako niste u mogućnosti priuštiti si put na neku destinaciju, priredite si kulinarski izlet. U daljnjem tekstu upoznajemo kuhinju i jela kojima se hrani i sam Djed Božićnjak.
Finska, zemlja tisuću jezera, sjevernoeuropska je, skandinavska i baltička zemlja. Iako ima izlaz na more, prevladava kontinentalna klima koja pogoduje uzgoju raznih žitarica i bobičastog voća. Najveća biljna zastupljenost u Finskoj pripada šumama, u kojima obitavaju sobovi te razna divljač.
Ipak najomiljenije Fincima se nalazi u moru, a to je riba. Losos je kralj finske kuhinje. Priprema se na mnogobrojne načine, tako da ga možete pronaći kuhanog, pečenog, sirovog, ali najveća je poslastica sušeni losos. Naravno, tu su i slasne ribe hargine, koju će svaki Finac poželjeti na svojoj svečanoj trpezi – ukiseljenu! Iz mora se također raduju rakovima, čija sezona počinje u ljeto, te tada finska kuhinja dobiva posebnu notu.
Ako niste ljubitelj ribe, za glavno jelo možete potražiti mesne okruglice i juhu od žutog graška ili svinjetinu sa senfom. Inače, zanimljivo je da u finskoj kuhinji svako godišnje doba, svaki mjesec u godini, kao i svaki dan u tjednu ima svoje specijalitete.
Uravnotežen omjer masnoća, soli, začina te njihova zamjena manje opasnim namirnicama Fince je dovela do titule jedne od najzdravijih nacija u Europi. Veliku ulogu igra i velika upotreba žitarica, poput raži, ječma i zobi, koje često koriste za doručak. Za desert nećete pogriješiti odaberete li palačinke, pitu od bobičastog voća ili kolačiće od đumbira. Također su veliki ljubitelji kave, a od pića vole mlaćenicu, jogurt, mlijeko, prirodne sokove, domaće pivo i tradicionalnu finsku vodku, Kossu.
Okruglice od mesa
500 g mljevenog mesa
40 g krušnih mrvica
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica ulja
50 ml vode
100 g luka
1 žlica mješavine začina
1 jaje
Sol, papar, ulje za pečenje
- Krušne mrvice pomiješajte s vodom i vrhnjem, pa ostavite stajati oko 10 minuta.
- Na ulju popecite nasjeckani luk, malo ohladite pa zajedno sa solju, paprom, Vegetom, jajem i krušnim mrvicama dodajte mesu i dobro izmiješajte.
- Od smjese oblikujte kuglice i pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 5 minuta.
Pečene mesne kuglice poslužite s kuhanim krumpirom i salatom od ribane mrkve.
Juha s lososom
150 g mrkve
600 g krumpira
2 luka
5 zrna papra
2 lista lovora
1 žlica mješavine začina
500 g fileta lososa, bez kože
100 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica svježeg sitno nasjeckanog kopra
2 žlice limunovog soka
Mrkvu narežite na kolutiće, krumpir na kockice, a luk na ploške.
U 1 litru vode, kad zavrije, stavite kuhati povrće i dodajte papar, lovor i 1 žlicu mješavine začina.
Kuhajte dok povrće omekša (oko 15 minuta), a zatim dodajte losos narezan na kockice.
Kuhajte još oko 5 minuta, posolite.
Umiješajte vrhnje i pospite koprom.
Finski kruh od krumpira
300 g pirea od krumpira
100 g brašna
1 jaje
Prstohvat soli
Pećnicu zagrijati na 220°C. sve sastojke izmiješati u posudi i podijeliti na četiri jednaka dijela. Pobrašniti radnu površinu te oblikovati od podijeljenog tijesta diskove. Izbosti vilicom i peći petnaestak minuta. Poslužiti vrele uz maslac, sušenog lososa ili riblje specijalitete.