LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održiva moda

Upcycled fashion: evo kako možete staru odjeću pretvoriti u novu

Obnovite svoj ormar stvarima koje su već tamo.

Obnovite svoj ormar stvarima koje su već tamo.

Upcycling je pojam koji predstavlja metodu prenamjene predmeta u nešto drugo. Poznat i kao turning trash into treasure, upcycling znači pretvaranje nečeg starog u novo.

Upcycling ili prenamjena odjeće trenutno je vrlo popularna, djelomično zahvaljujući genZ potrošačima, koji kada je u pitanju odjeća, održivosti daju više važnosti nego imenima robnih marki. Hashtag #upcycledfashion popularniji je nego ikada, s više od 427 milijuna pregleda na TikToku. Ovo su neki od načina na koje možete preoblikovati staru odjeću u novu ili joj dati sasvim novu svrhu.


Nosite ju kao nešto drugo


Dugačka suknja može biti haljina, a kratka suknja može biti top. Majica s dugim rukavima također. Pronalaženje novih načina nošenja stare odjeće može dati novu dimenziju vašem ormaru.


 

 

INA i ove godine zapošljava mlade talente u pripravničkom programu Growww


Nova boja

 

Imate nekoliko majica koje nikad ne nosite jer vam je boja nekako čudna? Promijenite ju. Nova boja može potpuno promijeniti izgled nekog odjevnog predmeta. Možete koristiti posebne boje za tkanine i sakriti mrlje ili samo promijeniti boju koja vam se ne sviđa.
 

@mindofbrew How to dye your clothes black, lots of upcycles I will update on soon as well🤝 #fashiontiktok #dyeingclothes #dyeing #fashioninspo #upcycling ♬ Ron Artest - Babyface Ray & 42 Dugg


 

Pretvorite staru odjeću u tote torbe

 

Prestanite kupovati plastične vrećice za jednokratnu upotrebu (ili čak papirnate vrećice) u trgovini i umjesto toga napravite vlastite ekološke torbe. Najbolje je za to iskoristiti stari džemper, majicu ili čak traperice. Možete ih koristiti kao vrećice za proizvode, vrećice za namirnice, torbe za cipele, torbe za kupnju.

 

Intervju s vizažistom Markom Kristom: „U modnom svijetu pronašao sam utočište u kojem mogu biti svoj”Odrežite i skratite

 

Jedan od najlakših i najefikasnijih razloga preoblikovanja stare odjeće jest da ju odrežete. Duge rukave pretvorite u kratke, majicu koja stoji bez veze u crop top ili duge hlače u kratke.
 

@blakematrone cropping more shirts, been a minute since ive done this #fashiontiktok #fashion #mensfashion ♬ Blue Blood - Heinz Kiessling


 

Barem imate krpe za čišćenje

 

Odjeća za koju nema spasa i koja je u previše lošem stanju da bude nosiva i dalje može naći novi životni poziv. Možete ju koristiti za čišćenje kuće. Stara majica može postati nova krpa za brisanje površina.

IZVOR: RD.COM
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA