LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti sestrinstva obilježili Svjetski dan zdravlja

„Uloga zdravstvenih djelatnika nije samo u pružanju zdravstvene skrbi, nego i u promociji zdravog načina života”

Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever obilježio je Svjetski dan zdravlja javnozdravstvenom akcijom i promocijom zdravog načina života.

Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever obilježio je Svjetski dan zdravlja javnozdravstvenom akcijom i promocijom zdravog načina života.

Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever prigodno je obilježilo u utorak, 5. travnja 2022. godine, Svjetski dan zdravlja. Tim povodom jedan od najuspješnijih varaždinskih sportaša Enes Garibović održao je u Sveučilišnom centru Varaždin predavanje na temu važnosti usvajanja zdravih navika, pravilne prehrane te kroz vlastito iskustvo naglasio važnost sporta i fizičke aktivnosti.

Nakon predavanja, studenti su se preselili na obližnje sportsko igralište Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, gdje su zajedno s rukometašima Gradskog rukometnog kluba Varaždin održali simulaciju treninga i napravili nekoliko vježbi.

– Uloga zdravstvenih djelatnika nije samo u pružanju zdravstvene skrbi, nego i u promociji zdravog načina života, prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. – istaknula je povodom Svjetskog dana zdravlja pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marijana Neuberg.

Upravo je cilj ovog obilježavanja bio motivirati studente da uz sve svoje studentske i radne obaveze odvoje vremena za sportske aktivnosti i na taj način rade na očuvanja svog zdravlja. Studentima su se pridružili i nastavnici Sveučilišta Sjever. Tvrtka Vindija prigodnom donacijom podržala je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

Javnozdravstvena akcija Živjeti zdravo

Osim toga, studenti studija sestrinstva pridružili su se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja i na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu, gdje je ispred zgrade FOI-ja održana javnozdravstvena akcija Živjeti zdravo, koju je organizirao Zavod za javno zdravstvo u suradnji s Odjelom za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, Medicinskom školom s pravom javnosti u Maruševcu i Prirodoslovnom, rudarskom i kemijskom školom Varaždin.

Studenti su sudjelovali u prezentaciji zdravog životnog stila - pravilne prehrane, izrade smoothieja, antropometrijskim mjerenjima te mjerenjima tlaka i razine šećera u krvi, promociji nordijskog hodanja, boravka na svježem zraku, očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Također, studenti su se pridružili medicinskim sestrama/tehničarima u OB Varaždin te su u holu zgrade za Interne bolesti zainteresiranim građanima mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi te dijelili voće kao primjer zdravih namirnica.

Cilj ovih akcija jest promicanje zdravlja i zdravog stila života te podizanje svijesti o negativnim aspektima koji utječu na zdravlje poput debljine, visokog krvnog tlaka, povišene razine šećera u krvi, pušenja, nepravilne prehrane i drugo.
FOTO: PRESS