LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Briga za zdravlje

U pet jednostavnih koraka do smanjenja blagdanskog stresa

Iako lijepo, blagdansko razdoblje sa sobom donosi i mnogo stresa. Uz nervozu oko sitnica poput odabira darova za najmilije, za studente su tu i akademske obaveze koje su se odjednom nagomilale. Ako vam je dosta svega i trebate pomoć kako biti opušteniji i zdraviji, ovo je tekst za vas.

Iako lijepo, blagdansko razdoblje sa sobom donosi i mnogo stresa. Uz nervozu oko sitnica poput odabira darova za najmilije, za studente su tu i akademske obaveze koje su se odjednom nagomilale. Ako vam je dosta svega i trebate pomoć kako biti opušteniji i zdraviji, ovo je tekst za vas.

Kada dolazak božićnih praznika ne znači samo dolazak Djeda Mraza nego i dolazak kolokvija i rokova za predaju seminarskih radova, mnogi studenti nađu se u stresnoj situaciji. Naše tijelo govori nam da smo pod stresom, da nešto negativno utječe na naše mentalno i fizičko zdravlje, ali mi ga često ne slušamo. To je definitivno navika koju bismo trebali promijeniti. Studenti se trebaju brinuti o sebi jer su ispiti i akademski radovi prolazni, a zdravlje je samo jedno. Ako ste se odlučili pobrinuti o sebi, provjerite kojim znakovima vam vaše tijelo govori da usporite i opustite se. Na vama je da ga poslušate.

1. Pojava prištića

Jedan su od najučestalijih, ali i najnapornijih znakova stresa prištići. Oni s kojima se probudimo i koji nam znaju još dodatno uništiti ionako stresno jutro. Bunt prištića nastaje iz više razloga. U nedostatku vremena, jer hvatamo i ispunjavamo milijun obaveza, stresna su vremena najčešće razdoblje u kojem ljudi preskaču kvalitetnu njegu kože. Preumorni smo da navečer skinemo šminku, temeljito očistimo lice, a ujutro trčimo iz kreveta, posve zaboravljajući na dnevnu kremu i ostale kozmetičke preparate. I naša nam to koža uvijek naplati. Savjetujemo da njega kože ujutro i navečer bude obavezan dio dana koji se ne preskače. Ako imate pitanja o tome kako se brinuti za svoju kožu, može vam pomoći ovaj video.

2. Napeti ste

Ako vas bole oči i leđa bez da za to postoji valjan i jasan uzrok, poput ozljede oka ili istezanja leđnih mišića, u pitanju je vjerojatno stres. Ako se osjećate kao da ste na izmaku snage i da vaše tijelo od vas zahtjeva odmor iako vi još imate puno stvari za obaviti, u svoj dnevni ritam uvedite tjelovježbu. Da, kada smo pod stresom, jedva se nagovorimo na pauzu za ručak, ali malo tjelovježbe može dugoročno dovesti do smanjenja stresa, a to je ono što želimo, zar ne? Započeti dan tjelovježbom može vam dati više energije tijekom dana, a za one koji mrze rano ustajanje i fizičke napore i najmanje vrste, tu je savjet da sjede uspravno. Vaša ramena i vrat bit će vam zahvalni ako ih dodatno ne opterećujete tijekom dugih sati koje ćete vjerojatno provesti pišući seminarski rad ili istražujući za projekt. Ovo je video za koji vam je potrebno samo 5 minuta, a koji će pomoći da se oslobodite eventualne napetosti u vratu i leđima.

3. Često ste umorni

Koliko često ste se požalili kako ste umorni iako, racionalno gledajući, i niste taj dan imali mnogo posla? Stres može biti uzrok raznim problemima kao što su bolovi u leđima, migrene te bolovi u želudcu. Ako se osjećate umorno ili imate glavobolju u dužim vremenskim razdobljima, ne posežite za kratkotrajnim rješenjima, već se suočite sa stresom koji je izvor problema.

FOTO: Flickr

4. Ne odmarate

Da treba spavati osam sati čuli ste sigurno milijun puta, ali to je lakše reći, nego doista toliko spavati. Cijeli dan prepun je obaveza i kada konačno dođe vrijeme za odmor, mnogi od nas često još neko vrijeme besciljno leže u krevetu, prije nego li doista utonu u san. Kako vam se to ne bi više događalo, važno je razviti večernju rutinu, neko vrijeme posvećeno opuštanju prije nego odete spavati. Stoga, iako ste to već puno puno čuli, spavajte dovoljno.

FOTO: Flickr

5. Napravite listu prioriteta

Savjetujemo da se svaki dan, najbolje ujutro, zapitate: „Što moram danas napraviti? Što ne moram danas napraviti?“ To će vam dati jasnu sliku toga što je prioritetno za dan ispred vas. Ali na listi prioriteta nemojte zaboraviti na jednu važnu stvar – vas same. Neka vam cilj bude organizirati si dan tako da ne samo da obavite sve zadatke, nego da imate i dovoljno vremena za osam sati sna, epizodu svoje omiljene serije ili kavu s prijateljima. Ako doista počnete planirati, a ne samo ići iz dana u dan, to vam može pomoći u smanjenju stresa. 

FOTO: Tumblr

FOTO: FLICKR