LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Besplatne radionice o oživljavanju

U Hrvatskoj 24 osobe dnevno umru od srčanog zastoja; studenti sa stručnjacima nastoje to promijeniti

– Naša je zajednička misija edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana i nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život. – istaknula je Ivana Portolan Pajić.

– Naša je zajednička misija edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana i nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život. – istaknula je Ivana Portolan Pajić.

Zaklada Hrvatska kuća srca i Hrvatsko kardiološko društvo u suradnji sa Studentskom udrugom StEPP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije Oživi me organizira besplatne radionice o oživljavanju za građane. Održat će se 16, 23. i  30. studenoga te 7.  i 14. prosinca od 10 do 12 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon).

Čak 80% iznenadnih srčanih zastoja događa se izvan bolnice. Budući da je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više građana nauči postupak kardiopulmonalne reanimacije.

–  Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom i Udrugom StEPP provodi akciju Oživi me još od 2014. godine Zahvaljujući brojnim edukacijama više od 5000 građana ima znanje o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša je zajednička misija edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana i nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život. Zahvaljujući dosadašnjim edukacijama ovo ljeto svjedočili smo pozitivnom primjeru u jednoj zagrebačkoj školi kada je domar, koji je savladao postupak oživljavanja, spasio život čovjeku koji je pretrpio srčani zastoj ispred školske zgrade. – istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.  

Građani će na radionicama moći u malim grupama naučiti postupak oživljavanja samo rukama, oživljavanje umjetnim disanjem i upoznati se s radom automatskog vanjskog defibrilatora.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1 – 2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Svi se zainteresirani građani na poveznici mogu prijaviti za sudjelovanje na radionicama. 

FOTO: ŠARENI ARTIKL