LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tjelesna aktivnost

Tekućinom od kiselih krastavaca protiv grčeva u mišićima nakon tjelovježbe

Ako vam je dosadila voda, tekućina od kiselih krastavaca mogla bi postati novo osvježenje nakon tjelesne aktivnosti. Zbog visokog udjela kalija i natrija, uspješno utažuje žeđ i smanjuje bol nastalu grčenjem mišića. Ipak, nemojte pretjerivati.

Ako vam je dosadila voda, tekućina od kiselih krastavaca mogla bi postati novo osvježenje nakon tjelesne aktivnosti. Zbog visokog udjela kalija i natrija, uspješno utažuje žeđ i smanjuje bol nastalu grčenjem mišića. Ipak, nemojte pretjerivati.

Većina mladih barem je jednom bila u fazi aktivnog življenja, bavljenja nekim sportom ili rekreativnim programom u obližnjoj teretani. Kako i ne bi uz silne informacije o pozitivnim učincima vježbanja, ali, nažalost , i o ideji o savršenom tijelu kao alatu na putu ka sreći, kojima smo obasipani svakoga dana. Osim važnosti izbora hrane, često se spominju i sportska pića kao neizostavni dio opreme za teretanu. U svrhu rehidracije i obnove izgubljenih elektrolita u tijelu među profesionalnim sportašima koristi se tekućina za koju nikada ne biste pomislili da ima neku drugu ulogu, osim završiti u odvodu sudopera. Sok od kiselih krastavaca ponosno se penje po svoj trofej.

U većini slučajeva, pogotovo ako govorimo o rekreativnom bavljenju sportom, obična voda i raznolika prehrana bogata voćem i povrćem dovoljne su za nadoknadu tekućine i elektrolita izgubljenih tijekom tjelesne aktivnosti. Međutim, ako tijekom tjelovježbe dolazi do jakog znojenja, a aktivnost traje duže od sat vremena, bilo bi pametno posegnuti za sportskim pićem obogaćenim ugljikohidratima i mineralnim tvarima. Problem je što većina ljudi spada u kategoriju rekreativnih sportaša i ne treba tu intervenciju kojom dodaje i do 150 kcal u svoj dnevni energetski unos, što nikako ne pomaže jednom od češćih ciljeva započinjanja programa vježbanja – gubitku kilograma.

Foto izvor: Flickr

Ako vas nismo razuvjerili da je voda najbolji izbor za rehidraciju nakon tjelesne aktivnosti, ne morate odmah posezati za skupim sportskim pićima, iako znamo da su fina. Tekućina iz staklenke s kiselim krastavcima pokazala se vrlo učinkovitom u sprječavanju grčeva u mišićima, koja pogađa čak 95 % aktivnih osoba. Sok od kiselih krastavaca kisela je tekućina bogata natrijem i kalijem, čiji je gubitak najizraženiji tijekom znojenja te bi količina od 60 mL trebala biti sigurna za konzumiranje bez probavnih problema te pri tome u kratkom roku smanjiti bol uzrokovanu grčenjem mišića. Dakle, ako vam je pijenje vode nakon tjelovježbe dosadilo i dovoljno ste hrabri da probate sok od kiselih krastavaca, mogli biste se iznenaditi.

FOTO: PIXABAY