LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Online-edukacija

Sve o dobrobitima biljnih zamjena za mliječne proizvode

– Kušajte razne vrste sojinog, rižinog, zobenog, bademovog i drugih mlijeka, otkrijte razne vrste biljnih sireva, kao i biljna vrhnja, jogurte, namaze i sladolede. – poručuju Prijatelji životinja.

– Kušajte razne vrste sojinog, rižinog, zobenog, bademovog i drugih mlijeka, otkrijte razne vrste biljnih sireva, kao i biljna vrhnja, jogurte, namaze i sladolede. – poručuju Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja ove subote, 6. ožujka, s početkom u 18 sati organiziraju besplatan edukativan online susret na svojoj Facebook stranici posvećen biljnim zamjenama za mliječne proizvode. Sudionici će se upoznati s njihovim dobrobitima, a ujedno će naučiti kako izraditi biljna mlijeka. 

Edukaciju će voditi dugogodišnja veganka i iskusna kuharica Nikolina Plenar Jeličić. Pokazat će kako u domaćoj radinosti napraviti zobeno, bademovo ili lješnjakovo mlijeko te na koji način produktivno iskoristiti i sve sastojke koji ostanu nakon izrade pripremajući puding i druge veganske slastice. 

– Odabirom veganstva kao životnog stila nisam se odrekla ničega osim grižnje savjesti jer sam upoznala jedan prekrasan novi svijet pun mogućnosti i suosjećanja te ukusnih i zdravih delicija. Moja odluka učinila me vitalnijom i energičnijom, a povrh svega znam da pridonosim čišćem okolišu i ne sudjelujem u iskorištavanju životinja. – kaže Plenar Jeličić. 

Veganstvo kao najbrže rastući pokret u svijetu izlaz je iz alarmantnog stanja u kojemu se naš planet i svi njezini stanovnici nalaze, ističu organizatori.

– Biljnim alternativama za životinjske proizvode uvelike se može utjecati na smanjenje gladi u svijetu, zaustavljanje klimatskih promjena i onečišćenje okoliša, sprječavanje probavnih, srčanih, kardiovaskularnih i drugih oboljenja povezanih s konzumacijom životinjskih proizvoda, a najviše na iskorjenjivanje patnje stotina milijarda životinja godišnje. – dodaju.

Prijatelji životinja podsjećaju da je svrha mlijeka hraniti mladunče svoje vrste:

– Konzumacija životinjskoga mlijeka neprirodna je, nezdrava i nepotrebna, a ujedno povezana s velikom okrutnošću. Krave su podvrgnute godišnjim umjetnim oplodnjama kako bi mogle stvarati mlijeko. Nakon rođenja tele odvajaju od majke kako bi mlijeko namijenjeno njemu mogli uzimati ljudi. Teliće odvode na tov i klanje, a njihove majke ubiju nakon nekoliko godina iscrpljivanja u mliječnoj industriji.

Napominju da se konzumacijom biljnih mlijeka može pozitivno utjecati na smanjenje potrošnje prirodnih resursa u stočarskoj industriji, kao i na smanjenje goleme količine od dvije i pol milijarda tona izmeta godišnje, što čini veliko fekalno zagađenje vode i tla, ali i zraka od ispuštenog metana.  Kažu, k tome, da svaki sisavac odrastanjem gubi mogućnost probave mliječnog šećera, pa tako i čovjek.
– Stručnjaci upozoravaju da mlijeko i mliječni proizvodi ne samo da nisu neophodni u prehrani djece i odraslih nego su štetni za zdravlje i vezani su uz mnoge bolesti poput arterioskleroze, alergija, osteoporoze, reumatoidnog artritisa, dijabetesa i mnogih drugih. Jedna šalica kravljega mlijeka prosječno sadrži i do sedam kapi gnoja, odnosno somatske stanice, bakterije, kolesterol, kazein, a često i krv i fekalije. Mliječna industrija veliki je potrošač antibiotika, nerijetko i hormona. – dodaju.
Poručuju i sljedeće:

– Kušajte razne vrste sojinog, rižinog, zobenog, bademovog i drugih mlijeka, otkrijte razne vrste biljnih sireva, kao i biljna vrhnja, jogurte, namaze i sladolede. Uživajte u blagodatima biljne hrane koja je ujedno raznolik, prirodan i siguran izvor kalcija i drugih nutrijenata za sve. 

Prijatelji životinja podsjećaju da se na besplatni servis Vege izazov mogu prijaviti svi koji žele promijeniti svoj život nabolje i obogatiti svoje znanje. Više informacija o radionici i blagodatima biljnih mlijeka objavljeno je na njihovoj službenoj stranici
FOTO: PIXABAY