LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje zdravlja

Sustigle su nas nesnosne vrućine: objašnjeno kako se zaštititi i kako djeluju na nas

Donosimo savjete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za nošenje s visokim temperaturama koje su prisutne ovih dana.

Donosimo savjete Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za nošenje s visokim temperaturama koje su prisutne ovih dana.

Osim što ih teško podnosimo jer nismo na moru, vrućina ima i niz drugih negativnih utjecaja na naš organizam. Sada kada temperatura prelazi visokih 30 stupnjeva potrebno je štititi se na adekvatan način i slušati savjete stručnjaka.

Negativan utjecaj vrućine na naš organizam

Visoke temperature najnegativnije djeluju na dišni sustav kroničnih bolesnika (koji boluju od KOPB-a i astme) i djecu. U tim situacijama je otežano disanje i dolazi do bronhospazama i nadražujućeg kašlja, pišu stručnjaci.

Iz HZJZ-a kažu da se na vrućini krvne žile šire, čime se snizuje tlak. Mijenja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela.
– Kod naglih promjena temperature može doći do infarkta, a UV zračenje može na koži prouzročiti opekline, rak kože i prebrzo starenje kože zbog njenog isušivanja te slabljenje imunosustava. Zbog prevelikog izlaganja očiju UV zračenju može se razviti mrena. – pišu iz HZJZ-a.
Manjak tekućine također može utjecati na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina i prouzročiti stvaranje bubrežnih kamenaca, a ako je temperatura tijela slična temperaturi zraka, ono se hladi isparavanjem, što može promijeniti srčani ritam i prouzročiti dehidraciju i grčeve.
– Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog često naglog prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature, odnosno vremenske pojave toplinskog vala.
Kako se zaštititi?

Potrebno je, naravno, piti puno tekućine i to one niskokalorične i negazirane, bez kofeina, šećera i alkohola. Pokazatelj toga da dovoljno hidratizirate svoj organizam jest svijetla boja urina, navode stručnjaci. Moguće je osvježiti se i ako samo rastopite kockicu ili dvije leda u ustima.

Osim unosa tekućine, postoji i niz drugih savjeta koje prenosimo u cijelosti:
 1. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.).
 2. Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.
 3. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
 4. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.
 5. Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.
 6. Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. smoothije ili spravite laganu juhu da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.
 7. Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C danju, a 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.
 8. Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je vanjska temperatura niža.
 9. Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja u svojem domu.
 10. Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslijepodnevno sunce. Rasprostrite mokre ručnike u prostoriji. No, ne zaboravite da se time povećava vlažnost zraka.
 11. Ako imate klima-uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da ne bude niža od 7˚C od vanjske.
 12. Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti zdravstvene teškoće vezane uz velike vrućine. Pomoći će, međutim, bržoj izmjeni zraka kada u večernjim satima cirkulacijom svježeg zraka rashlađujete svoj dom.
 13. Važno je piti dovoljno tekućine, jer znojenjem gubimo više tekućine, čime dolazi do dehidracije i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.
Iz HZJZ-a upozoravaju da je ključno kloniti se vrućine:
 1. Sklonite se u najhladniju prostoriju svojeg stana ili kuće, posebice noću.
 2. Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. u hlađenoj javnoj zgradi).
 3. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
 4. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4:00 i 7:00 sati i poslijepodne nakon 17:00 sati.
 5. Potražite sjenu.
 6. Ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
 7. Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom (>30) i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zraka.
 8. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.
 9. Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana.
Potrebno je još adekvatno se brinuti o sebi ili drugima u slučaju toplinskog udara, ali i općenito tijekom vrućih dana. Što trebate učiniti ako do njega dođe i što nipošto ne raditi kao, primjerice, davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol osobama koje imaju temperaturu, pronađite ovdje.
FOTO: UNSPLASH