LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
skincare

Stvari koje radimo da bi se probudili lijepi: slugging

Zašto (i zašto ne) uvesti slugging u svoju skincare rutinu?

Zašto (i zašto ne) uvesti slugging u svoju skincare rutinu?

Ova skincare metoda postoji već dugo, a posebno je zastupljena u zimskim mjesecima. Izraz slugging potiče iz posta na Redditu 2014. koji ga objašnjava kao postupak nanošenja petroleja na lice kako biste se probudili kao „ponovno rođeni“. Cilj je sprječavanje gubitka vode s površine kože, a posebno je popularno među onima sa suhom kožom, prenosi Byrdie.
 

Zašto zvuči odvratno i podsjeća na puževe?


Zato što metoda podsjeća, pa i sam naziv dolazi od sluzavog traga kojeg puževi ostavljaju dok se kreću?

„Slugging" je zapravo skincare tehnika koja uključuje spavanje s tankim slojem okluzivnog proizvoda (kao što je Vazelin) kako biste dubinski hidratizirali kožu. Kao zadnji korak skincare rutine lice se premazuje slojem proizvoda koji će zadržati hidrataciju u koži.

Iako se ova metoda može primjenjivati bilo kada, posebno je korisna u zimskim mjesecima kada se koža dodatno isušuje. Može pomoći da vaša hidratantna krema bolje djeluje i smanjiti osjećaj zatezanja kože. Osim petrolleum jelly-a kojeg se najčešće koristi u ovoj metodi, slugging je ponekad moguć i korištenjem debljeg sloja hidratantne kreme.
 

Zašto uvesti slugging u svoju skincare rutinu?  


Dermatologica dr. Amy Kassouf za Cleveland clinic objasnila je zašto ova metoda ima pozitivne učinke.

Hidratizira kožu: Zadržana hidratacija može ispuniti epidermu poput spužve, čineći je gušćom i elastičnijom.

Štiti kožnu barijeru: Ta barijera zadržava vodu unutar kože i sprječava ulazak nepoželjnih tvari.

Popravlja štetu: Ako je vaša koža dehidrirana, premazivanje petrolatom noću može pomoći u sprječavanju daljnjeg gubitka vode iz kože i omogućiti joj da se sama popravlja
 

 

Za koga slugging ipak nije dobra ideja?


Slugging ipak nije prikladan za svakoga. dr. Kassouf objašnjava koje tipove kože i stanja treba izbjegavati.

    Masna koža: Koža koja je već masna već ima adekvatan ili čak prejak lipidni sloj i ne treba dodatno dodavanje lipida na površinu

    Sklonost aknama: U ovom slučaju, ono što vrijedi za masnu kožu vrijedi i za kožu sklonu aknama. Slugging zapravo može pogoršati akne, a ne poboljšati ih.

    Inficirana koža: Ako imate bilo kakvu vrstu infekcije ili otvorenog rana, preskočite slugging. To možda neće dopustiti da infekcija prođe.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA