LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Edukacija o prevenciji bolesti

Studenti medicine: „Nitko od naših vršnjaka više ne mora oboljeti od raka uzrokovanog HPV-om.”

Edukacijama po školama diljem Hrvatske budući liječnici bore se protiv predrasuda i neznanja, informirajući mlade o sigurnoj i besplatnoj prevenciji čak šest vrsta raka.

Edukacijama po školama diljem Hrvatske budući liječnici bore se protiv predrasuda i neznanja, informirajući mlade o sigurnoj i besplatnoj prevenciji čak šest vrsta raka.

Budući liječnici, studenti hrvatskih medicinskih fakulteta, prepoznali su potrebu sustavne edukacije mladih o važnosti prevencije bolesti i pokrenuli projekt Budi mRAK kako bi informirali učenice i učenike o dostupnim oblicima prevencije bolesti koje uzrokuje HPV infekcija. U samo posljednja dva mjeseca u četiri hrvatska grada u ukupno 26 srednjih škola održali su interaktivne radionice za 113 razreda ispred više od 2600 učenika i učenica. Cilj im je na ovaj način srušiti predrasude koje su rezultat neznanja te ključna prepreka u donošenju informiranih odluka o zdravlju.

Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a, koji može uzrokovati čak šest vrsta raka, i za dječake i za djevojčice, no još uvijek relativno mali broj mladih odlučuje se na ovaj oblik zaštite. Kako bi još jednom podsjetili na važnost edukacije i informiranja o bolestima uzrokovanim HPV infekcijom, u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka, koji se obilježava od 26. do 31. svibnja, studenti su na jednom mjestu okupili brojne predstavnike zdravstvenog sustava, stručnjake te poznate osobe iz javnog života, poput Jelene Veljače, Ide Prester, Brune Šimleše, Tomislava Ricova, Tare Thaller, Mije Rkman i drugih.

– Budući da smo i sami, ne tako davno, bili u srednjim školama, lako nam je poistovjetiti se sa srednjoškolcima i na njima blizak i zanimljiv način približiti temu odgovorne brige za vlastito zdravlje. Kroz edukacije koje držimo u srednjim školama susreli smo se s učenicima i učenicama koji su pokazali veliki interes za cijepljenje protiv HPV-a. – istaknula je nacionalna dužnosnica za javno zdravstvo iz Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske – CroMSIC Kristina Stamenković i pozvala sve predstavnike medija, stručne i šire javnosti da podrže projekt na društvenim mrežama i postanu mRAK ambasadori.

Pomoćnik ministra zdravstva Vili Beroš rekao je:

– Podržavam ovu hvalevrijednu akciju studenata kojom se podiže svijest o važnosti prevencije bolesti koje uzrokuje HPV. Potrebno je nastaviti ciljati na target-populaciju, mlade i njihove roditelje i ukazivati na važnost cijepljenja. Ministarstvo zdravstva će, kao i dosad, kontinuirano podupirati program cijepljenja protiv HPV-a.

Siniša Varga, saborski zastupnik i predsjednik inicijative Saborski zastupnici protiv raka, izjavio je:

– U odnosu na 2015. godinu, kada je u Hrvatskoj postalo dostupno cjepivo i za djevojčice i za dječake, danas vidimo da je itekako potrebno napraviti još jedan iskorak kako bi se povećao odaziv, stoga se zalažem da cjepivo protiv HPV-a treba ući u program obaveznog cijepljenja, osobito kad znamo podatke o incidenciji i smrtnosti od raka u Hrvatskoj. Jedino tako možemo ostvariti cilj Svjetske zdravstvene organizacije o 90-postotnoj procijepljenosti protiv HPV-a.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Mirela Šentija Knežević kazala je:

– Grad Zagreb već 12 godina provodi preventivne programe za sprječavanje bolesti koje može uzrokovati HPV infekcija, zbog čega smo se i uključili u Budi mRAK projekt. Želimo dati sve od sebe kako bismo dodatno pridonijeli edukaciji građana, prvenstveno roditelja i mladih, zbog čega je nužno nastaviti ponavljati kako u Hrvatskoj postoji cjepivo protiv raka i da ga moramo iskoristiti za zdraviju budućnost svoje djece. 

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je:

– Srednjoškolci često kažu da nisu ni znali za mogućnost besplatnog cijepljenja u 8. razredu. Ove je godine besplatno dostupno cjepivo za sve učenike i učenice srednjih škola, a upravo kroz Budi mRAK projekt i edukacije studenata mogu saznati sve što ih zanima vezano uz prevenciju i spolno zdravlje.

FOTO: MANJGURA