LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nelogičnosti oko cijepljenja

Studenta zvali na cijepljenje prije roditelja, bake i djeda; evo što kažu iz Ministarstva

– Njih nitko nije pitao jesu li za AstraZenecu ili nisu. Isto tako, djed ni baka nisu još cijepljeni, oni su prijavljeni u Dubrovniku. – rekao je student (20) koji je dobio poziv za cijepljenje.

– Njih nitko nije pitao jesu li za AstraZenecu ili nisu. Isto tako, djed ni baka nisu još cijepljeni, oni su prijavljeni u Dubrovniku. – rekao je student (20) koji je dobio poziv za cijepljenje.

20-godišnji zagrebački student zaprimio je e-mail s terminom cijepljenja u kojemu je bilo navedeno da sutra treba doći na cijepljenje, što ga je šokiralo s obzirom na to da ni njegovi roditelji, baš kao ni baka i djed koji žive u Dubrovniku, taj poziv nisu dobili, piše Slobodna Dalmacija.

U e-mailu koji je dobio i koji je proslijedio Slobodnoj Dalmaciji, stoji sljedeće:
– Hvala Vam što ste se prijavili na cijepljenje protiv bolesti COVID-19. Cijepljenje će se provoditi cjepivom AstraZeneca na lokaciji glavni ulaz Zagrebačkog Velesajma (Paviljon broj 6). 
Ujedno ga se moli da poštuje dogovoreni termin, da ne kasni niti dolazi prije vremena kako se ne bi stvarale gužve. Navedeno je i uputstvo na koji način javnim gradskim prijevozom može doći do velesajma te obavijest da osobe koje dolaze osobnim automobilom imaju osigurano besplatno parkiranje na označenim mjestima. Klikom potvrđuje dolazak, a cjepivo se odbija pozivom na broj 0800 0011. 

Iako se prijavio za cijepljenje putem platforme cijepise.zdravlje.hr, ne smatra opravdanim to što je dobio poziv prije svojih starijih bližnjih.
– Njih nitko nije pitao jesu li za AstraZenecu ili nisu. Isto tako, djed ni baka nisu još cijepljeni, oni su prijavljeni u Dubrovniku. – istaknuo je.
Algoritam baš i ne radi kako bi trebao

Osim mladića, Slobodnoj Dalmaciji obratila se 51-godišnjakinja koja je bivši onkološki bolesnik, a poziv za cijepljenje nikad nije dobila, iako se prijavila još početkom godine. Evo kako su iz Ministarstva zdravstva objasnili tu situaciju za spomenuti medij:
– Ovaj je tjedan masovni punkt na Zagrebačkom Velesajmu počeo raditi punim kapacitetom. Kako je riječ o velikom pogonu Paviljona br. 6 koji u dvije smjene može primiti do 5000 građana, a obiteljski liječnici su registrirali otkazivanja u prioritetnim narudžbama za utorak 13. travnja, pozvana je i mlađa populacija preko platforme cijepise.zdravlje.hr kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta.
Tvrde da su primijetili neke tehničke nelogičnosti i da algoritam poziva osobe koje ne bi trebao. Stoga, rade na tome da se taj problem riješi i napominju da će ponovno prvo pozive dobiti starije osobe, a ako odbiju, onda će te termine prepustiti mlađima.
Vezano: Iz Ministarstva zdravstva objasnili zašto se mlade već sad zove na cijepljenje
Platforma prednost dodjeljuje prema dobi, a liječnik obiteljske medicine ovisno o bolestima, objašnjava Martina Lukačević iz Ministarstva zdravstva za Slobodnu Dalmaciju:
– Redni broj koji se nalazi ispred prijave za cijepljenje u sustavu cijepise.zdravlje.hr ne predstavlja listu čekanja na osnovu koje građani dobivaju termin na cijepljenje. Riječ je o jedinstvenom identifikatoru prijave koja služi za registraciju broja ukupno prijavljenih zainteresiranih građana u samoj platformi. Primjer takve prakse je prijava preko redomata u bolnici. – ističe i ponavlja kako pozive prema mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju isključivo u slučaju odustajanja onih iz prioritetnih skupina kako bi se u potpunosti popunio kapacitet masovnog punkta na Velesajmu.
FOTO: UNSPLASH